KSH: januárban 423 millió euróra nőtt a külkereskedelmi többlet

Januárban az export euróban számolt értéke 2,8, az importé 2,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet értéke 39 millió euróval, 423 millió euróra nőtt – jelentette szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növekedés üteme megegyezik a három héttel ezelőtt közölt első becsléssel, az aktívum alig 10 millió euróval kisebb lett.

A gépek szállítóeszközök kivitele 6,6 százalékkal, az import 4,0 százalékkal nőtt, ám ezen belül a közúti gépjárművek exportja stagnált – 0,1 százalékkal csökkent -, míg az import 6,9 százalékkal nőtt. Az árucsoport 1,105 milliárd aktívumot produkált, amihez a közúti járművek forgalma 706 millióval járult hozzá.

Az élelmiszerexport 6,9 százalékos emelkedésével szemben 11,7 százalékkal nőtt az import.

Hírdetés

A feldolgozott termékek kivitele 0,3 százalékkal nőtt, az import 3,0 százalékkal, amiből 429 millió euró deficit keletkezett. A gyógyszerexport 12,1 százalékos növekedésével szemben 26,0 százalékkal nőtt az import, így csak 34 millió euró maradt az aktívum.

A tavaly januárihoz képest csökkent az energiaimport 10,1 százalékkal, de a gázimport euróban számolt értéke 19,2 százalékos emelkedést mutat.

Az Európai Unió országaiba irányuló magyar export 1,1 százalékkal nőtt, az import 4,4 százalékkal. A Németországba szállított kivitel 4,5 százalékkal haladta meg a tavaly januárit, az import 3,6 százalékkal nőtt, az aktívum 484 millió euró volt idén januárban. Az ázsiai országokkal lebonyolított forgalomban 1,007 milliárd euró deficit keletkezett egy hónap alatt, ebből 487 millióval részesedett Kína, annak ellenére is, hogy az export 8,7 százalékkal, az import csak 2,3 százalékkal nőtt.  

A koronavírus-járvány következtében kialakult gazdasági folyamatok ezt az időszakot még nem érintették, így annak hatásai egyelőre nem érezhetők a külkereskedelmi adatokban – írta jelentésében a KSH.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »