KSH: élénken növekedett az ipari termelés

Augusztusban az ipari termelés volumene 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami kéthavi csökkenés után tavaly március óta a legnagyobb növekedés. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,5 százalékkal nőtt – erősítette meg a múlt héten kiadott előzetes számokat második becslésében szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nyers és a korrigált augusztusi adat jelentős eltérését az okozza, hogy idén augusztusban hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás – az előző három hónapban mért csökkenés után – 1,6 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene augusztusban 9,5, a feldolgozó iparé – két hónap csökkenés után – 11,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésben 35 százalékot képviselő járműgyártás kivitele az előző havi 6,1 százalékos csökkenés után 13,1 százalékkal emelkedett, a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 16 százalékát kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 14,3 százalékkal nőttek. A villamos berendezések kivitele 18,2, a gépi berendezéseké 16,8 százalékkal nőtt, de 6,6 százalékkal nagyobb volt az élelmiszerek és 11,5 százalékkal a gyógyszerek kivitele tavaly augusztushoz viszonyítva.

Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 12,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok új rendeléseinek volumene 15,4 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. Az új belföldi rendelések 21,9, az új exportrendelések 14,3 százalékkal nőttek.

Az összes rendelésállomány 5,8 százalékkal haladta meg a 2015. augusztusit, a belföldi rendelések állománya 9,4, az export rendelések 5,6 százalékkal nőttek.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 12,0, a csekély súlyú bányászaté 22,5 százalékkal nőtt 2015 augusztusához viszonyítva.

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 28 százalékát kitevő járműgyártás kibocsátása 16,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés 13 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt. A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 13,1 százalékkal emelkedett.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 18,8 százalékkal a gyógyszergyártás nőtt, ebben az alacsony bázis hatása is szerepet játszott – közölte a KSH.

Január-augusztusban az ipari termelés 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,4 százalékkal nőtt, a 35 százalékát képviselő hazai értékesítésé 1,1 százalékkal csökkent.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »