Krokodil Szentgyörgyön

Krokodil Szentgyörgyön

Emberevő krokodil érkezett a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Kiállítás Afrika Termébe, a 4,20 méter hosszú preparált állatot bemutató megnyitót szerdán 17 órakor tartják.

vadaszat muzeum 076_b

A kiállítandó nílusi krokodilt elejtése előtt emberevőként tartották számon Mozambikban – olvasható a Vadon Egyesület közleményében. Az óriási hüllő elejtésének részleteit Sárkány Árpád ismerteti a rendezvényen, amelynek házigazdája Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója.

A Székelyföldi Vadászati Kiállításnak a 2013-ban felújított, Sepsiszentgyörgy egyik legszebb műemlék épületének tartott, 1914-ben épült Bene-ház ad otthont. A kiállítást a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC International Council for Game and Wildlife Conservation) védett intézménynyé minősítette, biztosítva a székelyföldi vadgazdálkodás és vadászkultúra teljes körű nemzetközi elismerését. A kiállítás anyagának jelentős részét Sárkány Árpád adományozta, amely idős Sárkány Árpád hagyatékából, illetve Sárkány Árpád magángyűjteményéből származik. Ezenkívül székelyföldi vadászok adományoztak és állítottak ki trófeákat, valamint vadászati tárgyakat.

A Székelyföldi Vadászati Kiállítás a térség vadászattal kapcsolatos hagyományait hivatott szolgálni, ismertetve életterünk, a Kárpát-kanyar gazdag állatvilágát. Emléket állít a Székelyföldön élő vadászoknak. A közel 300 trófeán és a több száz vadászattal kapcsolatos tárgyon keresztül mutatja be a térség faj- és vadgazdagságát, valamint az itteni vadászati kultúrát. Emellett a sok régi fénykép személyiségek és a régmúlt vadászatok emlékeit idézi fel. Mindez igényesen, a mai elvárásoknak megfelelően, korszerű technológia használata mellett történik.

A gyűjtemény bemutatása tematikusan tagolt. Kárpát-kanyar-dioráma szemlélteti a vadászható vadfajokat teljes életnagyságban az élőhely bemutatásával. A kiállítás falain helyet kapott számos jelentős trófea, amelyek különböző világkiállításokon szerepeltek, és amelyek világranglisták előkelő helyeit foglalják el. Az Afrika Teremben több mint 30 fajjal ismerkedhet meg a látogató a fekete kontinensről, itt is fellelhető dioráma, amely szavannák élővilágát tárja elénk életnagyságban.

A világon egyedülálló az életnagyságúra megformázott medvebarlang, ahol egy medve éppen a téli álomra készül. A barlang előcsarnokában ezen vadfaj viselkedésével, illetve az ásatásokból előkerült barlangimedve-csontokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A múzeum alapítója Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala, működtetője a Vadon Egyesület. A kiállítás a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum segítségével, Tóth Csaba igazgató szakmai irányításával készült el. Az archív dokumentumok másolatai a Sepsiszentgyörgyi Állami Levéltárból származnak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »