Krízishelyzet alakult ki a csíkszeredai onkológián

Krízishelyzet alakult ki a csíkszeredai onkológián

Krízishelyzet alakult ki a csíkszeredai kórház onkológiai osztályán, ahol egyetlen szakember kénytelen ellátni a betegeket. Az egészségügyi intézmény más részlegeire is várják a szakembereket.

onkologia vn 005_b

Az onkológiai és az ideggyógyászati osztályokon van a kelleténél jóval kevesebb szakorvos a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházban, de más osztályokon is elkelnének a szakemberek – nyilatkozta Demeter Ferenc kórházmenedzser. Mint kifejtette, az onkológiai osztályon dr. Csíki Csongor távozása után két szakorvos maradt, pár hétre rá egy újabb távozó miatt pedig egy főre csökkent a szakemberek száma, így már jó ideje csak egy szakorvos dolgozik az onkológián. Az ideggyógyászat is egy szakorvossal üzemelt, viszont hamarosan két neurológus lesz. Ennek köszönhetően pedig beindulhat a járóbeteg-rendelés az osztályon, mesélte Demeter Ferenc.

A kórházmenedzser szerint a két neurológuson kívül még mindenképpen szükség lenne ideggyó­gyász szakemberekre a kórházban, hogy megfelelőképpen lefedjék a páciensek igényeit. „A jövő titka, hogy ezek a problémák mikor oldódnak meg. Mi igyekszünk szakorvosokat keresni, és az intézményben megfelelő, vonzó körülményeket biztosítani számukra. Ebben a megyei önkormányzat is partnerünk az orvoslakás-vásárlás és -építés keretében” – utalt a megyei tanács által támogatott szolgálatilakás-programra a kórházmenedzser.

A csíkszeredai kórházban az említett két osztályon kívül idegsebészre, plasztikai sebészre, gyereksebészre, szájsebészre és szülész-nőgyógyász szakemberekre is szükség lenne, sorolta Demeter Ferenc, aki szerint ezeken az osztályokon nincs akkora krízishelyzet, mint az onkológián. Az illetékes arról is beszámolt, hogy a sürgősségi osztályra is szeretnének még orvosokat alkalmazni, vannak még helyek, ahol bővítenék a személyzetet. Demeter Ferenc szerint a betöltetlen állások ellenére a csíkszeredai sürgősségi kórház országos és megyei viszonylatban is jól áll a szakorvosok számát tekintve. „A szakemberhiány tavalyhoz és azelőtthöz képest is javuló tendenciát mutat” – mutatott rá Demeter.

Egyébként mintegy tizenháromezer orvos hiányzik a hazai egészségügyi rendszerből, számos városban a legfontosabb kórházi osztályokon – kardiológián, onkológián, intenzív osztályon – nincs szakember, derül ki egy nemrég végzett felmérésből. A Mediafax hírügynökség által ismertetett jelentés szerint nincs olyan megye, ahol ne lennének szabad orvosi állások, egyes térségekben pedig a munkahelyek szinte fele betöltetlen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »