Krisztus, kenyér s bor színében, Úr s király a föld felett: ismert a budapesti NEK himnusza és kisfilmje

Krisztus, kenyér s bor színében, Úr s király a föld felett: ismert a budapesti NEK himnusza és kisfilmje

Három hitben élő fiatal története bontakozik ki abban a meghitt és elgondolkodtató rövidfilmben, amely az 52. Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus imázsfilmje. A hitbéli lelki megnyugvást, az Isten féltő és óvó kezét és szeretetét megelevenítő kisfilm során a budapesti kongresszus hivatalos himnuszának átkomponált zenéje kíséri meghitt nyugodtsággal.

A szeptember 5-e és szeptember 12-e között megtartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust népszerűsítő kisfilm mellett a napokban mutatták be a nemzetközi esemény hivatalos himnuszát is.

A himnusz dallama és szövege nem ismeretlen a hívők előtt. Az 1938 tavaszán Budapesten megtartott nemzetközi kongresszus himnuszának újraszerelt változata lett az idei dicsőítő himnusz.

– jegyezték meg a minapi sajtótájékoztatón.

A Győzelemről énekeljen kezdetű újrahangszerelt változathoz készült a nemzetközi rendezvényt bemutató kisfilm is.  A régi-új himnusz zenei hátterét az Operaház Zenekara és Kórusa adta. A himnuszt három fiatal és tehetséges magyar előadóművész énekli, Nagy Bogi, Czinke Máté és Dánielfy Gergő személyében. A régi-új himnusz zenei hátterét az Operaház Zenekara és Kórusa adta.

A himnusz részben a magyar nemzethez kötődve, a hitben élő közösségeinkről is szól. Mint az utolsó versszakban olvasható:

Hírdetés

István király árva népe, Te is hajtsd meg homlokod, Borulj térdre, szórd elébe Minden gondod, bánatod! A kereszt volt ezer éven Reménységed oszlopa, Most is Krisztus jele légyen Jobb jövődnek záloga.

Krisztus, kenyér s bor színében, Úr s király a föld felett: Forrassz eggyé békességben Minden népet s nemzetet.

Hitet erősítő találkozás

Az imázsfilmben is az énekesek személyesítik meg az egyes szerepeket. Nagy Bogi fiatal orvostanhallgatóként  a kórházban ápolt igen súlyos betegnek segít fohászkodni az Úrhoz. A további segítőkész találkozás az idős nénivel már sajnos elmaradt. Dánielfy Gergő fiatal papként keresi a lelki megbékélést. Czinke Máté, hitben élő fiatal rockzenészként gúny tárgyává is válva, egy súlyos autóbalesetet kerül el.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus népszerűsítésével tízenként hírnököt is megbíztak. A Budapesten tartandó világesemény hírnökei: Baricz Gergő zenész, Böjte Csaba ferences szerzetes, Csókay András idegsebész, Dolhai Attila színész, Kubik Anna színész, Lackfi János költő-műfordító, Petrás Mária népdalénekes-képzőművész (a sajtóbemutatón moldvai csángó népviseletben jelent meg), Pindroch Csaba színész, Sena Dagadu zenész, Szalóki Ágnes népzenész,  Szikora Róbert zenész és Ürge-Vorsatz Diána fizikus.

(PP/Felvidék.ma/Magyar Kurír)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »