Kri­ti­kus a hó és fagy: Nyu­gat-Ma­gyar­or­szág össze­om­lik, ki­ad­ták a ri­asz­tást!

Továbbra is kritikus a helyzet, pedig a Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a hóesés napközben már alábbhagy. Ez viszont távolról sem jelenti a megoldást.

Riasztást adtak ki ugyanis hófúvás és extrém hideg miatt egyaránt. A nagy mennyiségű hó, mely ellepte az országot, nemcsak megnehezíti a közlekedést, de rengeteg baleset forrása is lehet, hiszen a rendkívüli hidegben keményre fagy, így kiemelten csúszóssá válik.

A hófúvás tovább keseríti az egyébként is nehéz helyzetet: az olykor erős, 50 km/órás erősségű szél -15 fokos hideggel párosul. Baranya, Heves, Nógrád és Somogy megyében kell felkészülni a leghidegebbre, a hófúvás miatti sárga riasztás pedig az alábbi térképen jól látható.

Érdemes komolyan venni a figyelmeztetést! A hófúvás ugyanis nem más, mint az erős szél hatására felkavarodó porhó, mely nagyon rossz látási viszonyokat okoz, szélsőségesebb esetekben pedig akár hótorlaszok is kialakulhatnak, melyek már nemcsak a közlekedést, hanem a mindennapi életet is problémássá teszik.

A hidegrekord egyébként már kedden megdőlt. Eddig -11,1 fok volt a legalacsonyabb maximumérték Kékestetőn, méghozzá csaknem 50 évvel ezelőtt. Most azonban -12,8 fokot mértek, ugyanitt pedig elérte, sőt meghaladta a hó vastagsága az 1 métert.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »