Kreml: a kormányellenes megmozdulások nem politikai válság jelei

Kreml: a kormányellenes megmozdulások nem politikai válság jelei

A kormányellenes moszkvai megmozdulások nem politikai válság jelei a Kreml megítélése szerint – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.

“Nem értünk egyet azokkal, akik a történteket politikai krízisnek nevezik” – mondta Peszkov. “Ez nem válság, a világ több országában tartanak tüntetéseket, amelyeket mindig meghatározott kérdések váltanak ki. Az európai fővárosokban, de szerte a világban is vannak tiltakozó akciók” – fűzte hozzá.

Hírdetés

Az elnöki szóvivő hangsúlyozta: a Kreml elfogadhatatlannak tartja a rendőrségi túlkapásokat, ugyanakkor igazolhatónak a rendvédelmi szervek kemény fellépését a rendbontókkal szemben.

Moszkvában július 14. óta minden szombaton tüntetések voltak, amelyeket a fővárosi képviselő-testület szeptemberi megválasztásából kizárt ellenzéki jelöltaspiránsok szerveztek. A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, nem engedélyezett megmozduláson mintegy 1700 embert őrizetbe vettek, 11 gyanúsított ellen tömeges rendbontás címén büntetőeljárás indult, többtucatnyi tüntetőt elzárásra ítéltek, több százra pedig pénzbírságot róttak ki.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »