Krajniak szerint pártja nem ellenezné az előrehozott választásokat

Krajniak szerint pártja nem ellenezné az előrehozott választásokat

A Sme rodina nem ellenezné az előrehozott választásokat, amennyiben az SaS és az OĽaNO koalíciós pártok vezetői nem tudnak megegyezésre jutni. Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint mozgalma a koalícióban marad, amíg a kormány az emberek segítségére lesz.

A parlamenten kívüli Hlas-SD vezetője, Peter Pellegrini viszont megjegyezte, hogy az infláció kilenc hónapja alatt a kormány szinte semmilyen segítséget nem nyújtott az embereknek, ezért felszólította a koalíciót, hogy tegyen végre valamit. Mindez a közszolgálati televízió, az RTVS vasárnapi vitaműsorában hangzott el.

„Reális lehetőségnek tartom vagy továbbra is a kormányban maradni, mely olyan intézkedéseket hoz, amelyek segítik az embereket, (…) vagy amennyiben Igor Matovič (OĽaNO) nem lesz képes együttműködni Richard Sulíkkal (SaS), meg kell egyezni az előrehozott választásokat illetően. Mi nem fogjuk ellenezni” – jelentette ki Krajniak, hozzátéve, hogy a további eljárásról való döntés nem rajtuk múlik. „A fehér sakkfigurákkal a kormányfő lép, mi megvárjuk, hogyan zárul ez az egész, nem fogunk beavatkozni” – jelentette ki. A koalíciós tanácsülések megreformálására, melyet Eduard Heger javasolt, szerinte nincs szükség. „Amennyiben azonban a kormányfő úgy véli, hogy ez működni fog, tiszteletben tartjuk a véleményét” – tette hozzá.

Hírdetés

„A Sme rodina mozgalomnak köszönhetően van Matovičnak ilyen hatalma” – jelentette ki. A kormány szerinte mindeddig nem nyújtott semmilyen pénzügyi segítséget az embereknek, csak egyes kiválasztott csoportoknak. „Nem segítettek a gyermektelen munkavállalóknak és a nyugdíjasoknak egyetlen centtel sem” – hívta fel a figyelmet, holott, mint mondta, a segítségre mielőbb szükség volna. Javasolta a nyugdíjak és a fizetések korábban történő valorizálását és a 14. havi nyugdíj kifizetésének garantálását.

„Nem nevezném 14. havi nyugdíjnak azért, mert szükségesnek tartom, hogy a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők többet kapjanak, mint mások” – reagált Krajniak, hozzátéve, hogy javaslatát augusztusban akarja előterjeszteni. Megjegyezte, hogy egyesek számára előnyösebb a valorizáció, mások számára pedig az egyszeri juttatás, ezért tartja szükségesnek a pénzügyi segítség valamiféle kombinációját. Elutasítja, hogy a kormány ne nyújtott volna semmilyen segítséget. Mint mondta, jelentős fizetésemeléseket készítenek elő, de részleteket nem árult el. „A követelések tekintetében, például a pedagógusok részéről, úgy vélem, meg tudunk egyezni” – vélekedett Krajniak. A minimálbér szerinte legalább 691 euró lehetne. „Július 15-ig egyeztetnek a munkáltatók és az alkalmazottak, s amennyiben megegyeznek, ennél magasabb összeg is lehet” – tette hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »