Krajewski bíboros negyedszer utazott Ukrajnába, ezúttal a szenvedőket támogató közösségekhez

Krajewski bíboros negyedszer utazott Ukrajnába, ezúttal a szenvedőket támogató közösségekhez

A Szeretetszolgálat Dikasztériumának vezetője, Konrad Krajewski bíboros szeptember 14-én érkezett Ukrajnába Ferenc pápa kérésére, hogy közelségéről biztosítsa és megerősítse hitében a „vértanúságot szenvedő” népet. A bíboros a háború kitörése óta negyedik alkalommal látogatott el az országba.

Krajewski bíboros elmondta, hogy Ferenc pápa a konzisztórium alatt hívatta magához és kérte, hogy menjen el ismét a háború sújtotta területekre. Az első napon elment több odesszai közösséghez, Hajszinba, Umanba, majd Zaporizzsja felé indult, hogy végül eljusson Harkivig. Kiemelte, hogy kétszáz nap telt el a háború kezdete óta, de a helyi egyház „soha nem hagyta magára a híveit”. Mindenütt sok pappal, férfi és női szerzetessel, önkéntessel találkozott, jelenlétével megerősítette bennük, hogy Ferenc pápa közel áll hozzájuk.

„Ez a negyedik alkalom, hogy a Szentatya Ukrajnába küld, de most másképpen. Odesszában vagyok, 3600 kilométerre a Vatikántól, az ukrán határtól észak felé indulok, elmegyek minden olyan helyre, ahol szerzetesközösségek, papok, önkéntesek vannak, akik ebben a kétszáz napban soha nem hagyták magukra a híveket” – mondta el utazása célját. Az Egyház oda megy, ahol egy nép drámája zajlik, és osztozik benne. A bíboros utazását ennek fényében érthetjük meg:

„A nagyon nehéz a helyzet, ma is éjjel megszólaltak a szirénák, sokan meghaltak, de mi haladunk az orosz határ mentén tovább, hogy ott legyünk az emberek mellett. A liturgiában a Fájdalmas Szűzanyára emlékezünk, aki a kereszt tövében állt. Mi

Hírdetés

Ha követjük a Fájdalmas Szűzanyát, csodák történnek Ukrajnában” – mesélte az első nap után. A bíboros végül hangsúlyozta küldetése értelmét: „A feladatom a Szentatya részéről az, hogy itt legyek az emberekkel, bízzak és mindennap elmondjam, hogy Jézusra bízzuk magunkat, elismételjem: »Jézus, benned bízom«”.

„Tisztán evangéliumi indíttatású utazás ez. Azért jöttem, hogy közvetítsem Ukrajnának a Szentatya szeretetét. Csak azért, hogy együtt legyek az elnyomott emberekkel, reményt adjak nekik, velük legyek csendben, hogy tudják: bár sok kilométer választ el minket, a pápa a szívében az ukránokkal van” – mondta, valamint emlékeztetett arra is, hogy Ferenc pápa Kazahsztánban ismét felhívást intézett Ukrajnáért, hogy vegyék fel újra a tárgyalások fonalát, próbálják meg valóban elérni a békét. „Azt hiszem, ő az egyetlen vallási vezető a világban, aki 200 napja minden beszédében beszél Ukrajnáról. Ma azt mondta, hogy senkinek a világon nem lenne szabad megfeledkeznie Ukrajnáról, erről a háborúról.”

Hozzátette, hogy utazásának célja nem csak a jelenlét, és hogy rózsafüzéreket vigyen a katonáknak és a civileknek, hanem az is, hogy felmérje, mire van szükség, és Rómába való visszatérése után elküldje a szükséges segítséget a közösségeknek.

Forrás és fotó: Vatican News; Agensir

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »