Krajčí szerint jövő év elejére 180 ezer oltóanyag áll majd rendelkezésre

Krajčí szerint jövő év elejére 180 ezer oltóanyag áll majd rendelkezésre

A koronavírus elleni első 180 ezer oltóanyagnak az előrejelzések szerint a jövő év elejére kellene Szlovákiába érkeznie, helyezte kilátásra Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter csütörtökön a Markíza Testre szabva műsorában, majd rögtön hozzátette, hogy az oltás nem lesz kötelező.

Kizárta annak lehetőségét, hogy valaki azért ne járhasson munkába, mert úgy dönt, nem oltatja be magát. „Az oltóanyag klinikai tesztelése hamarosan befejeződik. Igaz le is állíthatják azt, de itt több cégről van szó. Közülük főleg ketten állnak nagyon jól a teszteléssel, s feltehetően ez a két vakcina lesz majd elérhető Európában. Az oltóanyag elosztása a lakosság számaránya, valamint annak alapján történik, mennyit rendelnek az egyes országok. Tehát ennek Európa-szerte többé-kevésbé azonos időben kellene megkezdődnie“ – mondta, hozzátéve, pontosan meghatározzák majd, hogy kiket oltsanak be elsőként.

Amennyiben piacra kerülhet, az garantálja, hogy biztonságos. A gyorsított fejlesztés annyit tesz, hogy az nagyobb emberi és anyagi kapacitás bevetésével történik. A fejlesztés során minden vakcinának a klinikai tesztelés három fázisán kell átesnie. Az első és a második fázisban először néhány tíz, majd néhány száz önkéntest oltanak be és vizsgálják, hogy fellép-e náluk komoly káros mellékhatás. Amennyiben csak szokványos mellékhatások jelentkeznek, melyek más oltóanyagok esetében is előfordulnak és nincsenek komoly mellékhatások, a tesztelés a harmadik fázisba léphet.

Hírdetés

Ebben a stádiumban már önkéntes jelentkezők ezreit oltják be és vizsgálják, hogy a szérum valóban megakadályozza-e a betegség fellépését és hogy nem vált-e ki valamilyen ritkán előforduló káros mellékhatásokat.

Mint uniós tagállam, Szlovákia is bekapcsolódik az oltóanyag közös beszerzésébe, s ennek során összesen 3 millió vakcinát igényel.

(Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »