Krajčí szerint az országos tesztelés ugrásszerű javulást eredményezne

Krajčí szerint az országos tesztelés ugrásszerű javulást eredményezne

A szlovákiai járványhelyzetet enyhe javulás jellemzi, de még mindig nagyjából kilencvenen halnak bele naponta a COVID-19 betegségbe. A pozitív PCR és antigén tesztek aránya csökkent. A reprodukciós szám 1. A kórházban kezelt páciensek száma mérsékelten növekszik. A lakosság 0,92 százaléka kapta meg az új koronavírus elleni védőoltást. Mindezt Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter közölte a pénteki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: jelenleg az Aranyosmaróti járásban a legrosszabb a helyzet.

A szomszédos országok közül továbbra is Csehország áll a legrosszabbul. A szlovákiainál enyhén jobb a helyzet Lengyelországban, Ausztriában, Magyarországon és Ukrajnában is.

„Arra kérjük az állampolgárokat, hogy csak a legközelebbi hozzátartozóikkal találkozzanak, maradjanak a saját buborékjukban” – mondta Krajčí. Azoknak, akik tömegközlekedést vagy taxit vesznek igénybe, respirátor használata javasolt.

Hírdetés

Összesen 3273 pácienst kezelnek kórházban, múlt héten ez a szám 3142 volt. Míg egy héttel korábban 248 személy szorult mesterséges lélegeztetésre, most 279. A pozitív PCR tesztek aránya 27 százalékról 23 százalékra csökkent, a pozitív antigén teszteké pedig 8-ról 5 százalékra.

Legrosszabb a helyzet az Aranyosmaróti, a Nyitrai, a Pöstyéni, a Kassa-vidéki és a Vágbesztercei járásban. A Trencséni járásban viszont javult a helyzet. Egyre több egészségügyi dolgozó hagyja el a karantént, és tér vissza fokozatosan a kórházakba. Krajčí arról is beszámolt, hogy az egészségügyi minisztérium átértékelte az oltási stratégiát.

A kritikus infrastruktúra területén dolgozókat várólistára teszik, a fel nem használt oltásokat fogják megkapni. A miniszter hozzátette: az, hogy konkrétan ki sorolható a „kritikus infrastruktúra” kategóriába, titkos információ.

Beszélt arról is, hogy a Pfizer társaság az eredetileg tervezettnél kevesebb oltóanyagot küld az Európai Uniónak. A miniszter nem zárta ki, hogy a lakosság egy részét csak ősszel fogják beoltani a COVID-19 betegség ellen. Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalhoz (ŠÚKL) eddig 13, oltás utáni súlyos mellékhatásról szóló bejelentés érkezett. 146 esetben kevésbé súlyos mellékhatások léptek fel. Már 55 kórházban folyik a vakcinázás. Kelet-Szlovákiában kisebb az érdeklődés. „Folyamatos a védőoltások beadása, a referenciák jók, a beoltottak elégedettek. A kórházak jól felkészültek” – zárta a miniszter.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »