Krajčí: 15 nap szigorú lockdown után sem sikerült megtörnünk a járványgörbét

Krajčí: 15 nap szigorú lockdown után sem sikerült megtörnünk a járványgörbét

mondta Krajčí.

A 14-napos incidencia-szint térségbeli összehasonlításában Szlovákia a második legrosszabb számokat produkálja. Eszerint Szlovákiában 100 ezer lakosra 14 nap átlagában napi 704 fertőzött jut. Ennél rosszabb statisztikával már csak a csehek rendelkeznek, ott a 14 napos incidencia 1381/100 ezer lakos. Lengyelországban, Ausztriában és Magyarországon a trend javulást mutat.

A járások adatai alapján jelenleg a legsúlyosabb járványhelyzet a Nyitrai, Aranyosmaróti, Kassa vidéki és Pöstyéni járásokban van. A múlt héthez képest a Trencséni járásban jelentős javulás volt tapasztalható (pedig ott nem volt tömegtesztelés).

A lakosság mobilitása nagyjából a megszokott 50 százaléka.

3273 koronavírus fertőzött szorul kórházi ápolásra, 279-en vannak lélegeztetőgépen (egy hete 248-an voltak). A pozitív PCR-tesztek aránya 27-ről 23 százalékra, az antigéntesztek pozitivitása 8-ról 5 százalékra csökkent, és emiatt Krajčí abban bízik, hogy csökkenőben van az esetszám.

A halálesetek számát tekintve nincs érdemi javulás, átlagban naponta 91-en vesztették életüket COVID-19-ben.

Hírdetés

A vírus terjedését jelző reprodukciós ráta (R0) értéke jelenleg egy, ami az egészségügyi miniszter nem túl jó hír, tekintve, hogy nagyon szigorú lockdown mellett tartható csak ez a szint, és ő maga arra számított, hogy két hét lockdown után alacsonyabb lesz a reprodukciós ráta.

Krajčí megjegyezte, úgy tűnik, mintha az elmúlt napokban lassult volna a kórházakra nehezedő nyomás növekedése.

Péntekig 50 109 embert oltottak be Szlovákiában koronavírus ellen, ez a lakosság 0,92 százaléka.

A miniszter megerősítette azt is, hogy január 18-tól kezdik a oltani a szociális otthonok bennlakóit. Ehhez a mobil mintavételi egységeket fogják felhasználni. A korlátozott mennyiség miatt a 75 év feletti nyugdíjasokat és a 65 év feletti krónikus betegségben szenvedőket oltják be először. A kritikus infrastruktúrákban dolgozók az oltási jegyzék “póttagjai” lesznek.

Krajčí beszámolt a Pfizer-BioNTech vakcinájának eddig bejelentett komplokációiról Szlovákiában. A ŠÚKL jelentése szerint január 15-ig 159 komplikáció-gyanús eset (nemkívánatos hatás) történt, 13 (a beoltottak 0,027 százaléka) bizonyult komolynak. Egy esetben okozott a vakcina súlyos allergiás reakciót (anafilaxiás sokkot), hat esetben felmerült a lehetősége, hogy nem hatott, egy esetben magas vérnyomást idézet elő, két esetben elájult a paciens, és egy beoltottnak okozott hányingert.

A nem komoly esetek száma 146, ebből 81 fájdalomérzet az oltás helyén, hidegrázás 20 esetben fordult elő, hőemelkedésre 29-szer került sor, gyengeségérzetre 17-szer, és 38 beoltott paciens fejfájásra panaszkodott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »