Közzétették Ferenc pápa afrikai látogatásának programját

Közzétették Ferenc pápa afrikai látogatásának programját

A pápa szeptember 4. és 10. között apostoli látogatást tesz Mozambikban, Madagaszkáron és Mauritius szigetén.

Ferenc pápa szeptember 4-én, szerdán kezdi meg afrikai útját a béke zarándokaként. Először a délkelet-afrikai Mozambikot keresi fel. Reggel 8 órakor indul Róma Fiumicino repülőteréről Maputóba, Mozambik fővárosába. Este fél 7-kor a maputói repülőtéren fogadási ceremóniát tartanak.

A Szentatya szeptember 5-én, csütörtökön délelőtt 9.45-kor udvariassági látogatást tesz a mozambiki elnöknél a Ponta Vermelha palotában. 10.15-kor a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik. 11 órakor vallásközi találkozó keretében találkozik a fiatalokkal a Maxaquene stadionban; ezt követően a nunciatúrán ebédel. 16.15-kor a maputói Szeplőtelen Fogadtatás-székesegyházban a mozambiki püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, a megszentelt életet élőkkel és a szeminaristákkal, valamint a hitoktatókkal találkozik. Fél 6-kor magánlátogatást tesz a „Máté 25” nevet viselő otthonban.

Szeptember 6-án, pénteken reggel 8.45-kor a Zimpeto városnegyed kórházát keresi fel a pápa; 10 órakor szentmisét mutat be a zimpetói stadionban. Fél egykor búcsút vesz vendéglátóitól, és 12.40-kor indul Antananarivóba, Madagaszkár fővárosába, melynek repülőterén fél 5-kor tartják a fogadási ceremóniát.

Ferenc pápa szeptember 7-én, szombaton délelőtt fél 10-kor udvariassági látogatást tesz a madagaszkári elnöknél. Negyed 11-kor a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival találkozik. Negyed 12-kor a sarutlan karmelita rend kolostorában a szerzetesekkel együtt végzi el a déli imaórát. Ezt követően a nunciatúrán ebédel. Délután 4 órakor a madagaszkári püspökökkel találkozik az andohalói székesegyházban. 5 óra után felkeresi Boldog Victoire Rasoamanarivo sírját. Este 6 órától imavirrasztást vezet az egyházmegye Soamandrakizay nevű területén, a fiatalok részvételével.

Hírdetés

Szeptember 8-án, vasárnap délelőtt 10 órakor a Szentatya szentmisét mutat be a Soamandrakizay-síkságon, majd a pápai kíséret tagjaival a nunciatúrán ebédel. Délután negyed 4-kor ellátogat az Akamasoa közösség Barátság elnevezésű városába. 4 órakor a Mahatazana építkezési területen a munkásokért imádkozik. Negyed 6-kor a papokkal, a szerzetesekkel, a szerzetesnőkkel, a megszentelt életet élőkkel és a szeminaristákkal találkozik a Szent Mihályról elnevezett, jezsuita alapítású főiskolán.

Szeptember 9-én, hétfőn reggel fél 8-kor Madagaszkárról Mauritius szigetére repül a pápa. A főváros, Port Louis repülőterén 10.40-kor tartják a fogadási ceremóniát. A Szentatya negyed 1-kor szentmisét mutat be a Béke királynője, Mária-emlékműnél, majd együtt ebédel az Indiai-óceán püspöki konferenciájának (CEDOI) tagjaival. Fél 5-kor magánlátogatást tesz Jacques-Désiré Laval atya kegyhelyén. 5 órakor a mauritiusi államfő az elnöki palotában udvariassági látogatáson fogadja Ferenc pápát, aki ezt követően, negyed 6-kor a miniszterelnökkel találkozik; majd beszédet intéz a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőihez. A Szentatya 18.45-kor vesz búcsút vendéglátóitól a Port Louis-i repülőtéren, és 7 órakor indul vissza Antananarivóba. A tervek szerint 8 órakor érkezik Madagaszkár fővárosába.

Szeptember 10-én, kedden reggel 9 órakor a madagaszkári főváros repülőterén búcsúztatják Ferenc pápát. A Szentatya várhatóan este 7 órakor érkezik meg a ciampinói repülőtérre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »