Közvetlen hatással lehet a szervezetre a munkahelyi stressz

Közvetlen hatással lehet a szervezetre, és növeli a szívbetegség kockázatát a stresszes munkahely, írja egy brit vizsgálat eredményeiről szóló beszámoló.

rosszmunkahely_ill_b

A vizsgálatban 1985 óta több mint 10 ezer brit közalkalmazott és köztisztviselő vett részt, a felső szintű közigazgatásban dolgozóktól a hivatalsegédekig – olvasható az Informed.hu-n.

Megállapították, hogy az 50 év alattiak, akik bevallásuk szerint stresszt okozó munkát végeztek, közel 70 százalékkal többen lettek szívbetegek, mint a stresszmentes munkát végzők. A kutatók dokumentálták a dolgozók munkával kapcsolatos érzéseit, ezenkívül vizsgálták szívritmusuk változását, vérnyomásukat és a kortizon nevű stresszhormon vérszintjét. Feljegyzéseket készítettek a résztvevők étkezési, testedzési, dohányzási valamint alkoholfogyasztási szokásairól is. Ezek után megnézték, hogy a vizsgáltak közül hánynál alakult ki szívkoszorúér-betegség, hánynak volt szívrohama, és hányan haltak meg.

A 12 éves követési időszak alatt megállapították, hogy a krónikus munkahelyi stressz kapcsolatban áll a szívkoszorúér-betegséggel, főleg az 50 év alatti nőknél és férfiaknál. Az idősebbek, azaz a nyugdíj előtt állók ugyanis már kevesebb munkahelyi stressznek vannak kitéve, mint a fiatalabbak. Azok, akik munkahelyi stresszről számoltak be, általában kevesebben fogyasztottak kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, végeztek testmozgást, az italozás viszont nem volt jelentős tényező.

A stressz az idegrendszernek a szívműködésért és a szívritmusért felelős részére hat károsan. A stressz ezenkívül felborítja a hormonokat kibocsátó neuroendokrin-rendszer egy részét is. Az is kiderült, hogy bár a fiatalabbak nagyobb kockázatnak vannak kitéve, de a dolgozó státusza nem befolyásolja az eredményeket, nem igazolták tehát azt a korábbi megállapítást, hogy az alacsonyabb beosztásban lévők munkája több stresszel jár együtt.

Most azt vizsgálják a kutatók, hogy bizonyos munkahelyi változások, mint például a privatizáció, hogyan hat a stressz kialakulására, és végezetül megállapítják, hogy többféle módja van a stressz leküzdésének, aktív és egészséges életmóddal csökkenthető a szívbetegség kockázata.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »