Közvetlen államfőválasztás – Közvélemény-kutatás

Jövőre lejár a jelenlegi köztársasági elnök hivatali ideje. Már számos találgatás megjelent azzal kapcsolatban, hogy ki lehet majd Áder János utódja, esetleg – akármennyire jól értesült Rubovszky György – maradhat-e egy újabb ciklusra. Eközben ismét előkerült egy régi vita, ami arról szól, hogy kívánatos volna-e, ha a választópolgárok az államfő személyéről közvetlenül, választás útján döntenének. Az Iránytű Intézet augusztus első hetében végzett közvélemény-kutatása során e témában kikérte a magyar választópolgárok véleményét.

Magyar Menedék - Badiny

A magyar választópolgárok csaknem kétharmada preferálná a közvetlen államfőválasztást, míg a megkérdezettek 29 százaléka a jelenlegi metódust tartja jobbnak, vagyis azt, hogy a köztársasági elnök személyéről az Országgyűlés döntsön – derült ki augusztusi közvélemény-kutatásunkból.

A Fidesz-KDNP szavazóinak fele, a Jobbikkal szimpatizálók 78 százaléka, az MSZP-t támogatók 81 százaléka, a DK-szavazók 78 százaléka, az LMP híveinek pedig a 79 százaléka szeretné közvetlenül megválasztani a köztársasági elnököt.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »