Közvéleménykutatás: a kormánykoalíció nem bírja ki év végéig, és Cîțu nem érdemel átmenõt

Az Avangarde közvéleménykutató intézet felmérését Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter leváltása miatt kirobbant kormányválság elcsitulása után, május 1–8. között készítették 900 fő bevonásával. A telefonos módszerrel levezetett közvéleménykutatásnak a hibahatárát 3,2 százalékban állapították meg. Az Avantgarde felmérését a G4Media ismertette részletesen.

A beszámoló szerint a résztvevők 32 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a kormánykoalíciónak a napjai meg vannak számlálva, valószínű, hogy csak év végégig maradnak meg ebben a felállásban. A válaszadók húsz százaléka szerint azonban a kabinet végig viszi mandátumát 2024-ig.

A megkérdezettek fele elégedetlen Florin Cîțu miniszterelnöki tevékenységével, aki nem érdemel „átmenő jegyet”, 20 százalék szerint 5–7 közötti jegyet érdemel, míg 26 százalék értékelte jónak a munkáját.

Hírdetés

Az USR–PLUS-os egészségügyi miniszter, Vlad Voiculescu leváltása nyomán kialakult koalíciós válság legnagyobb nyertese a PSD volt a felelők 46 százaléka szerint, ezt pedig az AUR követte (31 százalék válaszolta, hogy ők profitáltak a kormányválságból).

A politikai válság az USR–PLUS-nak ártott leginkább, mondta a többség (52 százalék), de megingott a PNL-be vetett bizalom is (45 százalék), illetve az RMDSZ is megérezte a negatív hatását (36 százalék szerint).

Majdnem egyenlő azok aránya, akik szerint Klaus Johannis államfő jól járt el (40 százalék), amikor nem foglalt nyilvánosan állást a kormányválság ügyében, illetve azoké, akik szerint hibázott az elnök (36 százalék).

Arra a kérdésre, hogy „Ki váltotta le Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert?”, 26 százalék azt felelte, hogy saját elhibázott tevékenységének volt a konzekvenciája, 14 százalék szerint „az egészségügyi maffia” áll a menesztése mögött, 6 százalék pedig úgy vélte, hogy a PNL mozdította el a tisztségből, míg a 7 százaléka a válaszadóknak úgy vélte, a felsorolt okok közül mindegyik közrejátszott abban, hogy Voiculescut menesztették a miniszteri tisztségéből. (G4Media)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »