Közvélemény-kutatás: Le Penék megelőzték Macront az EP-választások előtti felméréseken

Közvélemény-kutatás: Le Penék megelőzték Macront az EP-választások előtti felméréseken

Míg Macron az EU megreformálásáért kampányol Európa szerte, és szövetségeseket gyűjt az közelgő európai parlamenti választásokhoz, hazájában még mindig negatív rekordokat döntöget népszerűségi indexe. A legutóbbi franciaországi közvélemény kutatások szerint a Francia Tömörülés Pártja (a korábbi Nemzeti Front), élén Marine Le Pennel már megelőzi Macron En Marche! (Lendületben!) pártját a népszerűségi listán.

Az IFOP intézet által vasárnap közölt adatokról a Reuters hírügynökség számolt be. Macron mozgalma eszerint a jövő tavaszi EP-választásokon a voksok19 százalékát szerezné meg, ami 1 százaklékpontos csökkenés az augusztus felmérésekhez képes. Ezzel szemben Le Penékre a válaszadók 21 százaléka szavazna, ami 4 százalékpontos növekedést jelent az augusztusi eredményükhöz képest.

Macron számára még ennél is nagyobb csapás, hogy a fősodrású médiában szélsőségeseknek illetve „Frexit-pártiaknak” nevezett francia pártokkal együtt (a szuverenista Nicolas Dupont-Agnian, a guallista DLR, illetve Florian Philippot és Francois Assselineau) Le Penékkel együtt 30 százalékos eredményt értek el a mostani közvélemény-kutatáson, míg augusztusban „csak” 25 százalékon álltak.

A felmérést október 30-31-én készítették 1000 francia állampolgár megkérdezésével. A megkérdezettek arra a kérdésre adtak választ, hogy melyik pártra szavaznának, ha most hétvégén kerülne sor az EP-választásokra.

A szélsőbaloldal 3 százalékpontot gyengült augusztushoz képest, míg a jobbközép Les republicains 13 százalékon áll.

Hírdetés

Egy korábbi felmé, ami szeptember közepén látott napvilágot és amit az Odaxa-Dentsu intézet készített, másfél hónapja Macronés Le Pen még fej-fej mellett, 21 százalékkal haladtak, tőlük jócskán lemaradva 14 százalékos népszerűségnek örvendhetett, a Melenchon nevével fémjelzett France Insoumise nevű szélsőbaloldal pedig 12,5 százalékon állt.

A fiatal, negyvenes Emmanuel Macron, akinek pártját a fősodrású francia sajtó a semmiből építette fel és vezette győzelemre a 2017-es francia elnökválasztásokon, elődeihez képest a legnépszerűtlenebb francia elnök. Jól jönne számára egy győzelem például az európai porondon, ám úgy néz ki, egyelőre még nem ért el áttörést. Ráadásul a franciák többsége az állami cégek leépítése, a munkáltatókat a munkások rovására helyzetbe hozó munkaügyi reformok miatt kritizálják egykor megválasztott elnöküket. A helyzeten nem sokat segít, hogy Macron elképesztően fényűző életet él.

Az európai parlamenti választások Macron és Franciaország számára stratégiai kérdés. Lényegében a Nagy-Britannia nélküli, Németországot ellensúlyozó EU kialakítása lenne a célja. Bővebben lásd alábbi cikkeinket.

Körkép.sk

Nyitókép: foxnews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »