Közúti veszélyeztetés mint szándékos bűncselekmény (x)

Közúti veszélyeztetés mint szándékos bűncselekmény (x)

A közúti veszélyeztetés egy szándékosan elkövetett, közlekedési bűncselekmény. Ez akkor valósul meg, ha gépjármű vezetése, vasúti, vízi vagy légi közlekedés során mások élete vagy testi épsége veszélybe kerül. A közúti veszélyeztetés bűncselekménye már a helyszínen is büntethető!

Közúti veszélyeztetés során az elkövető a KRESZ szabályainak ellentmondva közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánutakon mások testi épségét fenyegeti. Egy ilyen bűncselekmény azonnali jogosítványmegvonást, pénzbírságot és akár letöltendő szabadságvesztést is vonhat maga után.

Amennyiben ilyen problémával állunk szemben, Dr. Janklovics Ádám büntető ügyvéd tapasztalt és kiemelkedő jogi tanácsaira és védelmére is számíthatunk.

A közúti veszélyeztetés bűncselekményének elkövetése

Közúti veszélyeztetésről általában akkor beszélünk, ha közúton, a távolságot nem megfelelően betartva, szabálytalanul közlekedve balesetet okoz egy gépjármű vezetője. A bűncselekmény elkövetésével szándékosan ignoráljuk a közúti közlekedés szabályainak forgalmi körét, a KRESZ-t.

A KRESZ a helyes közúti közlekedés szabályait ismerteti meg minden gépjárművezetővel, meghatározva például a megfelelő távolságtartásra vonatkozó rendeleteket is. Ezenkívül a gépjárművek igazgatásához vagy forgalomba helyezéséhez szükséges jogszabályokat is, amelyek megszegése balesethez vezethet.

Hírdetés

A szabályszegő magatartás, tehát a közúti veszélyeztetés büntethető, a szabályszegő tisztában van azzal, hogy tettével szabálysértést követ el. Veszélyhelyzetről abban az esetben beszélünk, amikor élet vagy testi épség sérülésének lehetősége áll fent.

Gondatlan, közúti veszélyhelyzet szándékos elkövetése

Az elkövető szándéka abban az esetben terjed ki vészhelyzetre is a szabályszegés mellett, amikor tudatos élet vagy testi épség sérülését kezdeményezi. Ez azt jelenti, hogy az elkövető ebben az esetben, a KRESZ szabályainak megszegésével egyetemben azzal is tisztában volt, hogy tettével szándékosan testi sérüléseket okozhat.

A szándékos sérülés okozása esetén pedig a közúti veszélyeztetés bűncselekménye mellett egyéb felelősség is terheli az elkövetőt. Amennyiben a szabályszegő szándékosan vagy “tanító” célzattal kívánt ráijeszteni a sértettre, s ezzel maradandó fogyatékosságot vagy halált okoz.

A büntetés közúti veszélyeztetésért

A közúti veszélyeztetés elkövetéséért az a személy felelhet csupán, aki a közúti közlekedés szabályainak hatálya alatt áll, tehát gyalogos és utas nem minősülhet elkövetőnek. A sértett vagy passzív alanyok az elkövetőn kívül álló személyek, akik a bűncselekmény által sérülést szenvednek el.

A közúti veszélyeztetésért leggyakrabban a helyszínen bevont jogosítvány jár, ám nem ritka az sem, ha letöltendő szabadságvesztésre ítélik az elkövetőt. Súlyosabb büntetés terheli őt akkor, ha a passzív alanynak maradandó sérülést, fogyatékosságot vagy esetleg halált okoz.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »