Köztévé parlamenti közvetítés nélkül

Már lassan másfél éve, az M1 hírcsatornává alakítása óta a közmédia nem közvetíti rendszeresen a parlament üléseit, ám úgy látszik, ezen a közmédia egyelőre nem akar változtatni. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzet hiába szerette volna megtudni az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA), tervezik-e felülvizsgálni a gyakorlatot a közeljövőben. Arra sem kaptunk konkrét választ, nem gondolják-e, hogy egy adófizetői pénzekből fenntartott közszolgálati csatornának kötelessége volna a parlamenti eseményeket rendszeresen közvetíteni.

Mint a sajtóosztály írta, amikor fontos azonnali kérdés van, vagy olyan esemény, amely a hírértéke miatt lényeges, azonnal kapcsolják a parlamentet, és élőben közvetítik az M1-en, tehát bárki értesülhet az Országgyűlés munkájáról általuk is. Hozzátették: a Híradó.hu is közvetítést ad a plenáris ülésekről. Utóbbi nem feltétlenül segítség az idősebb, nyugdíjas korosztály számára, nekik sokszor nehézséget okoz a világháló használata, ha egyáltalán van internet-hozzáférésük.

Lapunk arról is érdeklődött, mennyibe kerülne, ha ismét rendszeresen közvetítené a köztévé a parlamenti üléseket. A válasz szerint jelenleg három állandó optikai kapcsolat van az Országház és az MTVA Kunigunda útjai központja között, ennek havi díja nettó 394 ezer forint, tehát éves szinten több mint 5,1 millió forintot jelent. Bár arra nem utalt a sajtóosztály, hogy az ismételt rendszeres közvetítés többletköltséget jelentene, de annyi biztos, hogy a kormány jövőre is igen sok pénzt, több mint 70,1 milliárd forintot szán a közszolgálati média támogatására.

Lapunk nemrégiben Lázár Jánost is kérdezte egy kormányinfón arról, szerinte nem volna-e feladata a több tízmilliárdnyi adóforintból fenntartott köztelevíziónak a parlamenti ülések rendszeres közvetítése, hiszen olvasóink visszajelzései alapján úgy tudjuk, lenne rá igény. Ám a Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért a konkrét válasz elől. Mint elmondta, parlamenti képviselőként furcsa volna, ha ebben állást foglalna, mert azt gondolnák, hogy a saját érdekében teszi. Ugyanis az, hogy a köztévé nem ad rendszeres parlamenti közvetítést, „óriási előny az ellenzéknek”. „Képzelje el, ha minden hétfőn látná az ország, amit az ellenzék előad. Hol lennénk a népszerűségben?” – tette hozzá.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »