Köztéri szobrot kap a Rongyos Gárda

Köztéri szobrot kap a Rongyos Gárda

Márciusban kerül felálltásra Ásotthalom főterén az a monumentális szoborcsoport, mely Magyarországon elsőként állít emléket a Rongyos Gárda hőseinek és Prónay Pál lajtani bánnak.

Toroczkai László a MHM Youtube felületén közzétett videójában exkluzív betekintést enged a kulisszák mögé, ahol megcsodálhatjuk a készülő alkotás alakjait is.

Az életnagyságú szobrok a Rongyos Gárda egy-egy tagját mintázzák korabeli fotók felhasználásával. Az elszánt arcokon a harci kedv és a hazaszeretet tükröződik. Az alakok kezében puska és gránát van, de egy guggoló géppuskás is megjelenik.

A szoboralakok 1:1 méretarányúak lesznek

Az alkotás egy csoportkép elkészültének pillanatait imitálja. A gárdisták hófehér kőalakjai beállnak az alakzat központi személye, Prónay Pál bronzmása mögé. A hatást fokozza az 1,3 méteres tervezett talapzat is. Bár a szoborcsoport Ásotthalom főterén kap helyet, hangsúlyozottan az egész magyarság számára készül.

Hírdetés

Prónay Pál fejeMegyeri János szobrászművész, az alkotó

A Zöldinges Világnézeti Műhely üdvözli a kezdeményezést és egyben felhív az egyéni adakozásra a közösségi finanszírozással, mintegy 15 millió forintból készülő alkotás létrejöttéhez, melyet az alábbi számlaszámon tehettek meg:

Ásotthalom Nagyközségi Önkormányzat
Számlaszám: 56900020-10220735 (Takarékbank)

Zöldinges.net – Csikós Gergő

A Köztéri szobrot kap a Rongyos Gárda bejegyzés először Zöldinges.net-én jelent meg.


Forrás:zoldinges.net
Tovább a cikkre »