Hírek

Közteret nevezett el Puczi Béla roma hősről a Fővárosi Önkormányzat

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából, április 8-án Puczi Béla roma hősről elnevezett közteret avatott fel a Fővárosi Önkormányzat a Westend Bevásárló Központ, a Váci út és Nyugati tér által határolt területen.

170926452_4196421053724042_5634350203889130354_n.jpg

Karácsony Gergely főpolgármester több roma szervezet kérésére kezdeményezte, hogy Puczi Béláról, az 1989-es marosvásárhelyi tüntetések roma hőséről nevezzenek el közteret Budapesten.

A teret április 8-án csütörtökön, a Nemzetközi Roma Napon avatta fel a főpolgármester Setét Jenő polgárjogi aktivistával, az Idetartozunk Egyesület vezetőjével, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel és Győrffy Máté terézvárosi alpolgármesterrel.

A helyszínválasztás és a köztér elnevezése szimbolikus döntés: Puczi Béla Magyarországra menekülése után, a halálát közvetlenül megelőző időszakban a Nyugati pályaudvar mellett élt hajléktalan emberként, egyedül, nyomorban.

"Puczi Béla sorsa azért lehet annyira fontos felkiáltójel számunkra, mert azt mutatja, hogy az elmúlt 30 évben hány minőségében bukott meg a magyar állam emberségből. És az, hogy most itt vagyunk, és hogy sokak számára fontos volt, hogy ezt a teret róla nevezzük el, mégis egy esélyt ad arra, hogy legalább felismerjük a hibáinkat, és próbáljuk azokat orvosolni" – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

A Puczi Béla és marosvásárhelyi társainak hőstettéről ("Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!") két évvel ezelőtt mi is megemlékeztünk a honlapunkon - a cikk ide kattintva érhető el.

Forrás: MTI/Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal
Fotó: Karácsony Gergely Facebbok-oldala