Közszolgálati sztrájk: erre készüljön, ha ügyeket intézne

Közszolgálati sztrájk: erre készüljön, ha ügyeket intézne

Március 14-ére egész napos sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A szociális ágazat sztrájkját felfüggesztik.

Az érdekképviselet 12 pontban fogalmazta meg követeléseit, köztük az azonnali béremelést, az elvett öt szabadnap visszaadását, valamint azt, hogy az ebédszünet legyen újra a munkaidő része.

Boros Péterné, a szakszervezet elnöke az InfoRádiónak összegezte a legkritikusabb pontokat:

 • álljon vissza az alapszabadság a 2018. december 31-i állapotába
 • a pótszabadság kerüljön összhangba a Munka törvénykönyve szabályaival
 • Kerüljön vissza a munkaközi szünet a munkaidőn belülre
 • érvényesüljön hatékonyan a szolgálati idő elismerése
 • legyen egységes juttatási rendszer a kormányzati igazgatásban
 • Boros Péterné elmondta továbbá: az értelmezhetetlen és következetlen bérrendszer rendezésére kidolgozták és előterjesztették javaslataikat; a kért változtatások mintegy 200 ezer embert érintenek.

  A szakszervezet elnöke hozzátette:

  Hírdetés

  a csütörtöki sztrájk során két szegmensben valósul meg a munkabeszüntetés: az önkormányzati köztisztviselők és a kormányzati tisztviselők körében.

  Utóbbiak nem a közintézményekben, hanem a Parlament előtt fognak gyülekezni.

  Az MKKSZ honlapjára szerdán felkerült közlemény szerint a szociális ágazatban meghirdetett sztrájkot felfüggesztik és nem tartják meg csütörtökön. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, az MKKSZ és az EMMI szerdai sztrájktárgyalásának emlékeztetője szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával kötött megállapodásban foglaltak megvalósulásáig a sztrájkkészültséget a szociális ágazatban is fenntartják.

  Boros Péterné közölte, a sztrájk azt jelenti, hogy

  a valóban halaszthatatlan ügyek kivételével három fővárosi kerületben, egy megyei jogú városban, illetve több községben nem lehet majd ügyeket intézni.

  Azt, hogy pontosan hol lesz sztrájk, a szakszervezet nem közölte.

  Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bejelentette: csatlakozik a munkabeszüntetéshez. Szűcs Tamás, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta:

  csütörtökön több száz tanár nem tartja meg az első két órát.

  A három tankerületben, ahol engedélyezték a sztrájkot, több száz fő részvételére számítanak a visszajelzések alapján.

  “Ugyanakkor látni kell, hogy ez a tankerületeknek csak a huszada – tette hozzá Szűcs Tamás.

  Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a múlt hónapban bejelentett sztrájkkal kapcsolatban azt mondta: a kormány az elmúlt években közszolgálatban dolgozókat megbecsülő életpálya- és béremelési programokat indított. Az államtitkár szerint bizonyos szakszervezetek beszálltak az európai parlamenti választási kampányába.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »