Községháza felirat: fellebbeztek a korondiak

Községháza felirat: fellebbeztek a korondiak

Megfellebbezte a községháza felirat eltávolítását kimondó alapfokú ítéletet Katona Mihály, Korond polgármestere. Az ítélet szerint a korondi önkormányzat épületéről is el kell távolítani a feliratot, illetve meg kell téríteni a hasonló feljelentéseiről ismert Dan Tanasă felperes ügyvédi költségeit is – ez a bélyegilletékkel együtt 1050 lej.

kozseghaza korond AB-3_b

Tamás Csaba, a korondi polgármesteri hivatal megbízott ügyvédje elmondta, mind a felirat elhelyezését, mind annak tartalmát jogosnak és törvényesnek tartják, ezért fellebbeztek. „A törvény által szabványosított tábla az előírásoknak megfelelően a főbejárat homlokzatán helyezkedik el. A Tanasă által kifogásolt felirat azonban, noha a főút mentén, de az épület oldalbejárata felett van” – magyarázta Tamás.

Dan Tanasă a községháza felirat eltávolítását kezdeményezte több Hargita és Kovászna megyei településen, ugyanis szerinte ilyen intézmény nincs Romániában. Lépését azzal indokolta, hogy az érintett önkormányzatok magyarországi kifejezést használnak az intézmény elnevezésére. Az ügyvéd azonban szótárral bizonyítaná, hogy a primăria szót községházának is fordítják, és ezt a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájában foglaltakkal támasztaná alá. A fellebbezés tárgyalásának napját még nem tűzte ki a marosvásárhelyi táblabíróság.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »