Közpénzből „tengődik” Matolcsy közeli nőismerőse

Vajda Zita halmozottan előnyös helyzetbe került. Habzsolja a pozíciókat, sok más mellett havi hatszázezerért kutathatja Indiát – írja keddi számában a Népszabadság.

A NOL.hu azt írja, hogy a Matolcsy György jegybankelnökhöz igen közel álló hölgyet még két helyről illeti meg díjazás, miután kilépett az MNB-ből, így összesen négy helyről jár neki pénz.

A nő, miután otthagyta a jegybank szakmai titkári pozícióját, a 260 milliárd forintból létrehozott jegybanki alapítvány egyikénél, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál (Pageo) lett igazgatóhelyettes. A Pallas Athéné Domus Innovationos (PADI) nevű alapítványnál kuratóriumi tag, míg a PADI által létrehozott Vízház Zrt.-nél igazgatósági tag. Ez utóbbi tagság már korábban ismert volt. Vajda Zita ezeken kívül a Pageo Kutatóintézetében kutatóként is dolgozik.

A Pageo igazgatóhelyetteseként a nő havi bruttó 600 ezer forintot keres, pont annyit, amennyit a Pageo Kutatóintézet is utal a számlájára. A Népszabadság érdeklődésére a PADI nem árulta el, hogy Vajda Zita mekkora összeget kap kuratóriumi tagságáért, de a honlapjukon lévő alapító okirat főszabályként havi 555 ezer forintos juttatásra utal – amitől a kuratórium eltérhet. A Vízház Zrt. sem adott tájékoztatást az igazgatósági fizetésekről.

Vajda Zita utóbbi két pozíciója már jegybanki munkája idején is megvolt, de akkor az itt kapott bérét a Piros Orr Alapítványnak ajánlotta fel. A Népszabadság szerint nem kizárt, hogy ez most már nincs így.

A lap számításai szerint a két újabb helyről összesen 1,2 millió forinthoz jut, ha a PADI-féle fizetést is felveszi, akkor már többet visz haza, mint a jegybanki állása alatt kapott havi bruttó 1,73 millió forint. Ebben pedig nincs benne a Vízház Zrt.-től őt megillető díj.

Vajda Zita a Pageo Kutatóintézetnél India-kutatóként havi bruttó 600 ezer forintot kap. Korábban elérhető blogjában arról írt, hogy 2012-ben két és fél hónapot Indiában töltött, ahol jógát tanult. A lap által megkérdezett India-szakértők számára nem ismerős a nő neve, akik szerint a megbízási díj jóval átlagon felüli.

Az interneten megtalálható Vajda Zita egyik tanulmánya, amit a Népszabadság átnézetett egy szakértővel. Az angol egyetemen kutató magyar tanár azt mondta: a szerző a szöveg nagyját ollózta és tudományos folyóirat nem közölné a szöveget, de azért nem Schmitt Pál szintje.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »