Közösségi élmény a kolozsvári Pataréten

Közösségi élmény a kolozsvári Pataréten

A tehetség kibontakozására, a személyes kapcsolatok alakulására nyújt lehetőséget a Made in Patarét műhely, amely 2015-ben jött létre a Kolozsvár perifériáján lévő cigánytelepen. 
Egyre több gyerek veszt részt a Kolozs megyei Pataréten található műhelyben szervezett foglalkozásokon.

A 2015 októberében indult Made in Patarét projektről Visky Zsolt ötletgazda számolt be a Krónikának.

Mint kifejtette, a műhely a Pataréten már évek óta különböző programokat szervező, ZODY nevű holland missziós szervezettel együttműködésben jött létre, feleségével pedig a philadelphiai székhelyű SERGE nonprofit missziós szervezet tagjaiként kapcsolódtak be a munkába. „A feleségemmel elkezdtünk járni a holland szervezet programjaira,

– fogalmazott a marosvásárhelyi születésű, Kolozsváron élő Visky Zsolt.

Hozzátette, az első műhelyfoglalkozásra rengetegen eljöttek, nagy tolongás volt, és el kellett teljen pár hónap, amíg rájöttek, hogy ki az, akit tényleg érdekel ez a tevékenység. „Ha azt akarjuk, hogy ez egy működő folyamat legyen, akkor legtöbb három-három gyerekkel tudunk foglalkozni egy műhelyprogramon, ahol főként kamaszkorúak szoktak részt venni, 12–16 év közöttiek. Az mindenképp jó jel, hogy ők egyrészt élvezik ezt az akciót, másrészt érzik, hogy hosszú távon lehet tétje annak, hogy együtt dolgozunk, és ez sikerélménnyel járhat” – magyarázta a projekt kezdeményezője.

Mint kifejtette, olyan dolgokat terveznek és készítenek – lehetőség szerint újrahasznosított anyagokból –, amelyeken öröm együtt dolgozni, illetve elég egyediek és minőségiek ahhoz, hogy idővel eladhatók legyenek, így a műhely hosszú távon akár pénzkereseti alternatívává is válhat egy olyan térségben, ahol az elsődleges kereseti lehetőséget a szemétdomb jelenti.

„Az eladott tárgyakból befolyó összeget mindig munkaarányosan szétosztjuk azok között, akik dolgoztak az adott terméken, valamint körülbelül tíz százalékát félretesszük, és abból majd vásárolunk egy új szerszámot vagy ételt. De ez inkább szimbolikus, hogy a gyerekek érezzék, hogy ennek az összegnek egy részét visszafordítjuk a műhelybe. Az eddig készített asztalokat általában 300–500 lejért adtuk el, de mivel még nincs jogi hátterünk, ezért adományként fogadjuk el a pénzt” – részletezte az ötletgazda.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »