Közösségépítő élő adventi naptárak falvainkban

Közösségépítő élő adventi naptárak falvainkban

A múlt héten megkezdődött adventi időszak a közösségi alkalmakról is szól. A legkülönfélébb koncertekkel, vásárokkal, kézműves foglalkozásokkal teszik szebbé településeink a várakozást. Sajnos, a jelen helyzet oly sok minden más mellett ezen közösségerősítő alkalmakon is változtatott. Ám egyes felvidéki magyar falvak kedves kezdeményezésként élő adventi naptárral idézik meg a karácsonyi hangulatot.

December elsejétől többek között Ipolyhídvégen, Nagyölveden és Helembán is gyönyörködhetnek a kivilágított és díszbe öltözött ablakokban.

„A helyi óvodásaink kezdeményezték a közösségformáló akciót. Helyi viszonyokat figyelembe véve osztották ki a 24 háztartást” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Lestyanszky Viktor, Ipolyhídvég polgármestere. Mint hozzátette: főleg a helyi óvodások szülei csatlakoztak a kezdeményezéshez. Sorszámot húzva választották ki a sorrendet, még maguk a csatlakozók sem tudják, mikor ki kerül sorra.

Ebben az időszakban a világ kicsit lelassul, közeledünk karácsony misztériumához, éljük meg együtt az ünnep varázsát, tegyük szebbé, meghittebbé az adventi időszakot – fogalmaz a felhívás.

Minden nap délelőtt megjelenik egy rímbefaragott útmutató, mely elvezet az aznapi ablakhoz. Már az első nap is nagy érdeklődéssel vettek részt a helyiek a keresésben. Az első adventi ablak házigazdája kis vendéglátással is készül. A gyermekek meleg teát, süteményt. a felnőttek forralt bor kaptak. Mindamellett karácsonyi dallamok tették meghittebbé az estét.

Jelen helyzetben ez is egyfajta közösségépítő alkalom – jegyezte meg a falu első embere. A késő délutáni keresgélés során csupán pár keresgélő, kíváncsiskodó jelenik meg az adott háznál. Az ipolyhídvégiek már várják a mindennapi kis rímes útmutatókat, hogy aztán a délutáni sötétedés után útra kelve keresgéljenek a községben.

Hírdetés

December 3-án az alábbi rímes versikével mutatták az utat: „December harmadikán, az óvó néni ablaka pompázva áll, a háznak van két királylánya, aki akarja, megtalálja.”

Ipolyhídvég község hivatalos közösségi oldalán bárki végigkövetheti az adventi „ablaknyitogatást”.

Az Ipoly menti település mellett esténként a Lévai járásban levő Nagyölveden is felvillannak az adventi fények. A nagyölvedi adventi várakozás során miden este más-más ház ablaka öltözik adventi díszbe. A díszítésben itt is szerepel az adott adventi nap sorszáma. „Minden nap más és más ablak borul ünnepi fénybe, olyan, mintha az adventi kalendárium ablakait nyitogatnánk ki. Végül pedig szenteste egyszerre világít majd az összes ablak”- olvasható a település közösségi oldalán.

A közösségi hálón pénteken az alábbi üzenet várta az adventi ablakkeresőket: „Legyen a hitetek szerint!Ez az idő annak az Istennek eljöveteléről szól, aki közel van hozzánk, aki legelső pillanatától kezdve át akarta élni az emberi életet, hogy teljes egészében megváltsa. Ma a családtagjaimmal kapcsolatban bőkezű leszek a dicsérésben! Ma felfénylik a harmadik ablak!”

A nagyölvedi adventi várakozást itt követhetik figyelemmel.

Helembán is hasonló keresés zajlik. A helembai esemény ITT követhető. 

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »