Közösen támadják Aleppóban az Iszlám Államot az oroszok és az amerikaiak

Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan tető alá hozza a megállapodást, amely szerint közös harci bevetéseket indítanak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosai ellen a szíriai Aleppóban – jelentette az orosz sajtó hétfőn Szergej Sojgu védelmi minisztert idézve.

“Az amerikai kollégáinkkal folyó tárgyalásaink előrehaladott szakaszban vannak” – idézte Sojgut a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. “Lépésről lépésre, egyre közelebb kerülünk annak a tervnek a kidolgozásához – most csak Aleppóról beszélek –, amely lehetővé tenné számunkra, hogy közösen folytassunk harcot, elhozhassuk a békét, és az emberek visszatérhessenek otthonaikba ezen a sok szenvedést látott földön” – mondta az orosz védelmi tárca vezetője.

Sojgu szerint a szíriai kormányerők és felkelők között felosztott városban mintegy 700 ezer civil maradt. ”Valaha nagyváros volt. A háború kezdetéig több mint kétmillióan lakták” – mondta nyilatkozatában a miniszter. Szerinte a felkelők kezén lévő és a kormányerők által július végén körülzárt kelet-aleppói negyedekben az előző nap 40 embert végeztek ki, az ott élő civil lakosokat pedig a fegyveres csoportok túszul ejtették.

Az orosz miniszter továbbá rámutatott: a civil lakosság evakuálására kialakított humanitárius folyosókat folyton aláaknázzák a szélsőségesek.

“Kénytelenek vagyunk további útvonalakat létrehozni abban a reményben, hogy nem lesz elegendő erejük az összeset aláaknázni. Folyton indulnak humanitárius segélyszállítmányok a térségbe. Állandóan azon vagyunk, hogy helyreállítsuk a megrongált szivattyúkat és ivóvízvezetékeket. Ahol ez nem lehetséges, oda szíriai kollégáinkkal közösen szállítunk vizet” – közölte Sojgu, aki szerint a humanitárius folyosók végében lévő kormányzati ellenőrző pontokon egészségügyi ellátást is biztosítanak betegszállítással.

Moszkva és a damaszkuszi rezsim július 28-án indított humanitárius műveletet Aleppóban.

(MTI)

Korábban írtuk: Lavrov: Oroszország nem akar elszigetelődni


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »