Közös tengeri járőrözést javasolt Franciaországnak a brit belügyminiszter

A kezdeményezés közvetlen előzményeként szerdán legalább 27 ember, köztük hét nő és három gyermek a tengerbe fulladt, miközben gumicsónakokkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.

A hatósági beszámolók szerint a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

Az ENSZ Nemzetközi Tengerhajózási Szervezetének (IMO) adatai szerint ez eddig a legtöbb halálos áldozattal járó ilyen jellegű szerencsétlenség a Nagy-Britannia és Franciaország közötti tengerszorosban, amely a világ legforgalmasabb tengerhajózási útvonala.

A brit belügyminiszter a londoni alsóházban tartott csütörtöki tájékoztatójában közölte: nincs gyorsan alkalmazható megoldás "az embereket teherszállítmányként kezelő" embercsempész bandák és utánpótlási útvonalaik felszámolására, a feladat nemzetközi összefogást igényel.

Priti Patel elmondta: a Franciaországnak javasolt közös tengeri járőrözés mellett folyamatos és személyes kapcsolatban van mások mellett a lengyel, a belga, az olasz, az osztrák és a görög belügyminiszterrel.

Hírdetés

Hozzátette: az embercsempészek mindig találnak olyan embereket, akiket kihasználhatnak és manipulálhatnak, és akik közül sokan nem is tudják, hogy az Egyesült Királyság felé tartanak.

Patel szerint olyan nemzetközi összefogásra van szükség, amely a problémát annak forrásaihoz közelebb kezeli, nem arra várva, hogy az embercsempészek által behálózott emberek elérjék az Európai Unió területét.

A brit belügyminiszter egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy véleménye szerint végső soron Franciaország felelőssége az illegális átkelési kísérletek megakadályozása. Úgy fogalmazott: a menedékkérőknek az általuk elért első biztonságos országban kell menedékjogért folyamodniuk, "és senkinek nem kell Franciaországból menekülnie ahhoz, hogy biztonságban legyen".

Priti Patel kijelentette ugyanakkor azt is, hogy a brit kormány szoros és eredményes együttműködést folytat a francia hatóságokkal, és ennek eredményeként az idén eddig több mint húszezer illegális átkelési kísérletet sikerült megakadályozni, a két ország 17 szervezett bűnözői hálózatot számolt fel, több mint négyszáz gyanúsítottat őrizetbe vettek, és ezekben az ügyekben eddig 65 bírósági ítélet született.

A válság azonban ettől még nem múlt el, és nem is lehet gyors megoldásokban bízni – mondta csütörtöki alsóházi felszólalásában a brit belügyminiszter.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »