Közös nyilatkozatban ítélik el a szlovákiai főszerkesztők J. Kuciak és barátnője meggyilkolását

Közös nyilatkozatban ítélik el a szlovákiai főszerkesztők J. Kuciak és barátnője meggyilkolását

POZSONY. Közös nyilatkozatban ítélik el a szlovákiai főszerkesztők Ján Kuciak, az Aktuality.sk oknyomozó újságírójának és barátnőjének meggyilkolását. Nyilatkozatukban arra szólítják fel az államot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ne legyen veszélyeztetve a sajtószabadság. A Főiskolai Hallgatók Tanácsa (ŠRVŠ) is megrendüléssel fogadta a történteket.

„Őszinte részvétünket fejezzük ki Ján Kuciak riporter és barátnője családjának. Kollégáikkal pedig együttérzésünket fejezzük ki, s ígérjük, hogy folytatni fogjuk azokat a témákat, amelyeken Ján Kuciak dolgozott" – olvasható az egyes sajtóorgánumok internetes felületein közzétett állásfoglalásban.

A főszerkesztők szerint az újságíró meggyilkolásának ténye komoly jele annak, hogy a bűntett a szabadság legfontosabb alappillérei közül kettővel, a szólásszabadsággal és azzal fordul szembe, hogy embereknek joguk van a hatalmat gyakorlók ellenőrzésére. „Mi főszerkesztők felszólítjuk az államot, hogy minden szükséges lépést tegyen meg nem csupán a bűnözők felderítésnek, hanem annak az érdekében is, hogy megteremtődjenek az újságírók biztonságos munkavégzésének feltételei" – olvasható az állásfoglalásukban.

A főszerkesztők közös nyilatkozatát Marián Kolár (TASR), Beata Balogová (SME), Peter Bárdy (Aktuality.sk), Oliver Brunovský (Trend), Ivan Čeredejev (Plus 7 dní), Štefan Hríb (.týždeň), Dušan Karolyi (Košice Dnes), Matúš Kostolný (Denník N), Júlia Kováčová (Nový Čas), Henrich Krejča (Markíza), Roland Kubina (Joj), Ivana Mandáková (Plus 1 deň), František Múčka (Postoj.sk), Peter Palovič (Rádio Expres), Juraj Rybanský (RTVS), Nora Slišková (Pravda), Agáta Staneková (Rádio Aktual), Szalay Zoltán (Új Szó), Marcela Šimková (Hospodárske noviny) és Jaroslav Vrábež (Korzár) jegyzi.

A szlovákiai diákság rendkívüli megrendüléssel fogadta Ján Kuciak és barátnője meggyilkolásának hírét

A Főiskolai Hallgatók Tanácsa (ŠRVŠ), részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

„Diákokként tudatosítjuk a szabad média fontosságát, mint a stabil és demokratikus társadalom egyik alapkövét. Ebből az okból kifolyólag a közismert újságíró és barátnője meggyilkolását a demokráciára ellen irányuló legfelsőbb szintű fenyegetéseként érzékeljük“ – közölte a ŠRVŠ elnöke, Lovász Bálint.

Elmondása szerint a diákok között olyanok is akadnak, akik újságírói pályára készülnek. „Nem engedhetjük meg, hogy munkájuk és jövőjük bizonytalanságot, sőt mi több, veszélyt jelentsen“ – hangsúlyozta Lovász. A diákság a szabad sajtó és az újságírók megfélemlítésére úgy tekint, mint a nem demokratikus berendezkedésű államok sajátosságára.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »