Közös népszámlálási kampányról egyeztettek a felvidéki magyar szervezetek és pártok

Közös népszámlálási kampányról egyeztettek a felvidéki magyar szervezetek és pártok

Sorsdöntő jelentősége van annak, hogy mindenki teljes természetességgel megvallja magyar nemzetiségét, anyanyelvét és vallási hovatartozását – áll a szlovákiai magyar érdekeltségű pártok és felvidéki magyar szervezetek pénteki fórumán elfogadott közös nyilatkozatban. A fórum központi témája a közelgő népszámlálás és a magyar népszámlálási kampány előkészítése volt.

„A kisebbségben élő nemzeti közösségek számára a tízévente ismétlődő népszámlálás kiemelt jelentőséggel bír. A népszámlálás eredménye nagy súllyal esik majd latba saját kultúránk, nyelvünk, nemzeti önazonosságunk és ezáltal közösségünk hosszú távú megmaradását illetően.”

fogalmaznak a résztvevők a nyilatkozatban. A találkozóra a Magyar Közösség Pártja székházában került sor, az MKP ezzel kapcsolatos közlése úgy fogalmaz: a fórumon a magyar elektorátust felölelő pártok küldöttjein túl részt vettek az országos hálózattal rendelkező civil szervezetek, országos hatáskörű ernyőszervezetek és a történelmi egyházak magyar képviselői.

„Közös érdekünk, hogy az állam hivatalos statisztikáiban minél nagyobb számban és arányban jelenjünk meg. A magyar nemzetiséget és anyanyelvet megvallók számának a magyar nyelv használatának jogi lehetőségein, a magyar kultúra megélésén és ápolásán túl komoly lélektani szerepe is van.

Sorsdöntő jelentősége van tehát annak, hogy mindenki teljes természetességgel megvallja magyar nemzetiségét, anyanyelvét és vallási hovatartozását.”

hangsúlyozza a nyilatkozat, majd kiemeli, hogy

 

Hírdetés

„A szervezetek jelen lévő képviselői aláírásunkkal elkötelezzük magunkat arra, hogy a lehetőségeink felső határáig munkát és anyagiakat fektetünk a közös tájékoztatási kampányba, illetve igyekezünk további társadalmi szereplőket és egyéneket mozgósítani, bevonni e közösségi ügy érdekében.”

 

zárul a nyilatkozat.

A küszöbön álló népszámlálás két részből áll. A lakások és házak összeírására már idén sor kerül, a nemzetiségre vonatkozó kérdést tartalmazó lakossági cenzus jövő februárban kezdődik.

Az MKP által közzétett jelenléti ív szerint a Most-Híd nevében Ravasz Ábel és Bukovszky László tárgyalt. A Magyar Fórumtól Simon Zsolt és Bindics László volt jelen, az MKDSZ-től Sárközy János és Iván Ida. Az MKP-t Őry Péter ügyvivő elnök, Viola MIklós és Csáky Pál képviselte. Az Összefogást Bauer Ildikó.

A nyilatkozathoz a pártokon kívül a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a Katolikus Egyház, az Evangélikus Egyház is csatlakozott (az egyházok állami finanszírozásának mértékét a vonatkozó törvény a népszámlálási adatokból határozza meg), valamint a Csemadok, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Szövetség a Közös Célokért, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülői Szövetség, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Via Nova is.

körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »