Közmunkások körében toboroz a HM

A közfoglalkoztatottak körében is toboroz a Magyar Honvédség, de a jelentkezés önkéntes: sem a megjelenés, sem a szerződéskötés nem kötelező – szögezte le a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A hétvégén elsőként a Kisalföld.hu írt arról, hogy a Magyar Honvédség toborzásán kötelező a megjelenés. Ha megfelelnek, akkor szerződéses katonák lehetnek, ha viszont nem fogadják el az állásajánlatot, hónapokra kiesnek a közfoglalkoztatotti rendszerből, elveszítik mostani munkájukat – írta a portál.

Győr-Moson-Sopron megyei közmunkások ugyanis levelet kaptak, melyben az áll: ha nem jelennek meg a honvédség sorozásán, akkor hónapokra elesnek mostani munkájuktól. Szintén elveszik a közmunkát azoktól, akik nem fogadják el a felajánlott állást. Akit alkalmasnak találnak a toborzáson, az szerződéses katona lesz.

A honvédség „nem kötelez”

A HM erre reagálva kiemelte: a sorkatonai szolgálat 2004-es megszűnésével a Magyar Honvédség önkéntes professzionális haderővé alakult át. Ennek nyomán a honvédség „nem kötelez és nem is kötelezhet senkit arra, hogy akarata ellenére szerződést kössön, illetve a soraiba lépjen”. Több mint tizenegy  éve csak önkéntes alapon jelentkező katonákkal működik a honvédség – tették hozzá.

Közölték, hogy a Magyar Honvédség nyit mindenki felé, aki önként vállalja a szerződéses katonai szolgálatot, s érdekli a katonai életpálya lehetősége – írja az MTI.

A honvédség „hosszú távú és biztos munkalehetőséget kínál a közfoglalkoztatotti programban dolgozók számára, míg a közmunka csak ideiglenes állapot”. Aki megfelel az elvárásoknak és követelményeknek, a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetést kap – hangsúlyozta a minisztérium.

Júliusban Vas, Fejér, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém, Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Békés megyében zajlik toborzás. A tájékoztatókon kizárólag a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeit, valamint a szerződéses katonák kötelezettségeit, járandóságait ismertetik – írta a HM , kiemelve: a megjelenés és a szolgálat vállalása „nem kötelező, ez egy lehetőség”.

Céljuk egyrészt a Magyar Honvédség legénységi állományának utánpótlás-biztosítása, emellett a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra való be-, illetve visszavezetése – olvasható a minisztérium közleményében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »