Közleményben foglalt állást a kormány az antiszemitizmus ellen a holokauszt áldozatainak emléknapján

Közleményben foglalt állást a kormány az antiszemitizmus ellen a holokauszt áldozatainak emléknapján

A holokauszt áldozatai emléknapja alkalmából sajtóközleményben foglalt ismét állást a kormány az antiszemitizmus ellen.
„Románia Kormánya tisztelettel hajt fejet a holokauszt áldozatainak emléke előtt január 27-e, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából” – olvasható az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott dokumentumban, mely szerint

a kormány elkötelezetten harcol az antiszemitizmus, a holokauszttagadás és az antiszemitizmusra való felbujtás ellen,

és a szolidaritást, valamint a civil szellemiséget tartja egy demokratikus, modern társadalom alapköveinek.

A közlemény szerint az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Románia a közös értékek kohézióját tűzte ki céljául, és az EU-ban a rasszizmus, intolerancia, idegengyűlölet, populizmus, antiszemitizmus és gyűlöletbeszéd visszaszorítása jelenti a szolidaritás és kohézió megvalósításának központi kérdéskörét. Éppen ezért Románia az utóbbi időben sokat tett a holokauszt áldozatai emlékének megőrzése és a holokausztról való ismeretek oktatása terén.

Hírdetés

Azt is felidézi, hogy

2018 júniusában a román parlament antiszemitizmus-ellenes törvényt fogadott el,

amely tartalmazza egyrészt az antiszemitizmus meghatározását, másrészt bűncselekménynek nyilvánítja az antiszemita tartalmú anyagok terjesztését, antiszemita gondolatok, elméletek, doktrínák népszerűsítését.

Klaus Johannis államfő a közösségi hálón erősítette meg, hogy Románia elkötelezetten lép fel az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen.

„Ma a holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelgünk, és ismét kinyilvánítjuk, hogy elkötelezetten harcolunk az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen” – olvasható Johannis Twitter-üzenetében.

Az ENSZ 2005 novemberi döntése értelmében január 27-én tartják világszerte a holokauszt áldozatainak emléknapját.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »