Közlekedés, temetők, üzletek – tudnivalók mindenszentek napjára

Közlekedés, temetők, üzletek – tudnivalók mindenszentek napjára

A BKK, a Volánbusz és a Máv-Start is a megnövekedett forgalomra figyelmezteti utasait.

November 1-je, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2-a fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, de nem ünnepnap.

A BKK járatai november 1-jén az ünnepnapi rend szerint közlekedek. Néhány járat nem indul, míg néhánynak sűrűbb lesz a menetrendje.

  • A 3-as metró kedden is a hétköznap napközbeni rend szerint, egész nap Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között pótlóbusszal lehet utazni. A szerelvények a Nagyvárad téren nem állnak meg, annak környezete az M30-as állomáspótló busszal, illetve a 2M és a 24-es villamosokkal közelíthető meg.
  • A Keleti pályaudvar és a rákoskeresztúri Új köztemető között 28B jelzéssel rendkívüli villamosjárat közlekedik, az óbudai temető felé pedig 118B jelzéssel rendkívüli buszjárat indul a Szentlélek térről.
  • A 37A villamos csak kora reggel és este közlekedik, napközben a 37-es villamossal utazhatnak az Új köztemető (Kozma utca) és a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) között.
  • A 95-ös autóbusz terelve közlekedik: a Felsőcsatári köz felé nem érinti a Kada/Mádi utca és az Álmos utca közötti megállókat, az Új köztemetőnél az Újhegyi úton a körforgalom előtt áll meg.
  • Naponta 18 óráig a 7E autóbusz helyett 8E autóbusz indul – olvasható a BKK információs oldalán.
  • November 1-jén a 135-ös autóbusz csak Szentlőrinci úti lakótelepig közlekedik, a 250-es autóbusz nem jár.
  • November 1-jén, kedden valamennyi HÉV-vonalon a munkaszüneti napi menetrend érvényes.

A fővárosi temetők környéki közlekedésről, az útlezárásokról és az egyéb változásokról a BKK külön útmutatót adott ki, az egyes helyszínekre külön leírásokkal.

A MÁV-Start vonatai november 1-jén a vasárnapi, 2-án ismét a munkanapi menetrend szerint közlekednek.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak menetrendjében november 1., kedd, a hét első iskolai előadási és munkanapját megelőző munkaszüneti napnak, november 2., szerda, a hét első iskolai előadási és munkanapjának, november 3., csütörtök munkanapnak, iskolai előadási napnak minősül menetrendi szempontból.

Nyitva tartás

Mindenszentek napja ünnepnap, ezért az üzletek zárva tartanak – kivételt az éjjel-nappali boltok, illetve a benzinkutak élelmiszerüzletei, valamint egyes virágboltok jelentenek.

A gyógyszertárak közül csak az ügyeletesek tartanak nyitva.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »