Közgazdász: Ukrajnának nem okoz problémát, ha az IMF változtat a hitelcsomagok méretén

A külső tényezők jelenleg eléggé kedvezőek Kijev számára, mondják a gazdasági szakemberek.

Az Ukrajna számára megítélt, esetleg „lecsökkentett” hitelcsomag nem jelent majd kritikus problémát az ország számára. Ennek a véleményének adott hangot a Dragon Capital fő közgazdásza, Jelena Belan.

„A harmadik hitelcsomag lehetséges méretének lecsökkentése nem lesz kritikus Ukrajna számára, mivel a kedvező külső tényezők lehetővé teszik, hogy a Nemzeti Bank növelje valutatartalékait, az által, hogy a bankközi piacról felvásárolja a felesleges külföldi valutát.” – magyarázta Belan.

Mint ismeretes, 2016 márciusának végétől a Nemzeti Bank több mint 1,1 milliárd dollárt vásárolt fel a bankközi valutapiacon. Ennek eredményeként a valutafelvásárlás január és május között 0,8 milliárd hrivnyát tett ki, az állami hitelezés a belső piacon 2016 első 5 hónapja alatt pedig az aranytartalékokat még 1 milliárd dollárra növelte – írja a Segodnya.ua ukrán hírportál.

„Értékeléseink alapján májusra a Nemzeti Bank valutatartalékai májusra 13,8 milliárd dollárt tettek ki.” – mondja a közgazdász.

„Ezzel egyidejűleg, ha megnézzük az IMF-től kapott hitelcsomagok átutalásainak menetrendjét, abból az derül ki, hogy a Nemzetközi Valutaalap egyenletesebben ossza szét a pénzösszegeket, ami elősegíti a szükséges törvénytervezetek elfogadását a parlamentben. Meg fogjuk látni, hogy a képviselők elegendően fogják-e támogatni a nyugdíjreformot, amelyben népszerűtlen változtatások is találhatóak, mint például a nyugdíjkorhatár felemelése.” – mondta Belan.

Korábban az ukrán tömeghírközlési eszközökben a kormány hírforrásaira  hivatkozva az a hír terjedt el, hogy az IMF át kívánja tekinteni  az Ukrajnának nyújtott hitelcsomagok menetrendjét és mértékét, a 17,5 milliárd dolláros, kiszélesített hitelprogram keretein belül,  és lecsökkentené a harmadik és a negyedik hitelcsomag mértékét 1 milliárd és 1,3 milliárd dollárra a kezdeti 1,7 milliárdról, az ötödik csomagot pedig 2 milliárdra növelné 0,6 milliárd dollárról.

Az IMF képviselője, Jerome Vache nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezeket az információkat. Elmondása szerint a harmadik hitelcsomag összege menetrend szerinti lesz, melyet az IMF igazgatói tanácsa fog jóváhagyni.

Milliárdokat veszített az IMF követelményei miatt Ukrajna

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: IMF-hitel, IMF, Ukrajna, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »