Közgazdász: Ukrajnában minden ötödik polgár munkanélküli

Mivel Ukrajnában az Állami Foglalkoztatási Szolgálat versenyképtelen fizetéssel kínál munkát az ukránoknak, a polgárok nem sietnek munkanélküliként regisztrálni magukat – fejtette ki véleményét Vszevolod Sztepanyuk, a politikai és gazdasági kérdések szakértője.

„A munkanélküli státusz megszerzéséhez a személynek elég sok dokumentumot kell összegyűjtenie,

különben nem regisztrálják őt ebben a státuszban. Ezért az erre a mutatóra vonatkozó hivatalos statisztikákat nagyon-nagyon alábecsülik. Ezen túlmenően az Állami Foglalkoztatási Szolgálat olyan munkákat kínál, amelyek a fizetés szempontjából nem versenyképesek. Ezért az emberek nem sietnek munkanélküli nyilvántartásba kerülni” – mondta a szakember a Golos.ua-nak.

Sztepanyuk szerint az országban most minden ötödik polgár munkanélküli vagy részben munkanélküli.

„Emellett szem előtt kell tartani, hogy azok a külföldi munkavállalók, akik elhagyták az országot, gyakorlatilag munkanélküliek, mert nem találtak munkát itt” – hangsúlyozta a közgazdász.

Hírdetés

Véleménye szerint Smihal helyében jobb lenne egyáltalán nem érinteni a munkanélküliség témáját, mivel az nem kedvez a kormánynak és általában a hatóságoknak.

„A munkanélküliség további helyzete attól függ, hogy a kormány hogyan fogja kezelni ezt a kérdést,

viszonylag mennyire lesz béke Ukrajnában, és mennyit fog kereskedni más országokkal.  

Mert most a trendek éppen ellenkezőleg fordulnak elő – Ukrajna politikai indíttatása miatt veszít a piacokból és pénzből, és törvénysértő reformokat is végez” – tette hozzá.

Ahogyan azt a szakértő hangsúlyozta, a fentiek mindegyike csak megerősíti azt, hogy az emberek ne akarjanak Ukrajnában dolgozni.

Nyáron a munkanélküliségi ráta valószínűleg nem fog növekedni, mivel mezőgazdasági munkákat végeznek, ám télen ez növekedhet. Különösen akkor, ha új lezárásokat vezetnek be – foglalta össze Sztepanyuk.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »