Közgazdász: Ukrajna államadóssága nem kritikus, de a hiteleket effektívebben is fel lehetne használni

Ukrajna államadóssága még nem érte el a kritikus szintet, de a hiteleket effektívebben kellene felhasználnunk – fejtette ki véleményét Andrij Novak, az Ukrán Közgazdászok Bizottságának elnöke a Golos.ua információs hírügynökségnek.

Szavai alapján az államadósság a mai napra nem haladja meg a GDP 70 százalékát, ami még nem számít kritikus szintnek. Görögországban például az államadósság elérte a GDP 135 százalékát is.

„ Nekünk arra kell a figyelmünket összpontosítanunk, hogy mennyi hitelt is vegyen fel az ország, ezt a hitelkeretet mire használja fel, és ami még fontosabb, mennyi egyenes külföldi befektetés is áramlik Ukrajnába.”  – jegyezte meg a közgazdász.

„Ha az utóbbi években az egyenes külföldi befektetések Ukrajnában nem haladták meg a 4-5 milliárd dollárt, akkor semmilyen gazdasági növekedésről nem beszélhetünk.  Az ország fejlődéséhez legalább 10 milliárd dollárra lenne szükség évente.” – tette hozzá.

Novak aláhúzta, hogy az ukrán kormánynak sokkal effektívebben kellene felhasználnia a megkapott hitelforrásokat. Ezekre a dolgokra odafigyelve , a szakértő véleménye szerint az ország évi  5-6 százalékos GDP-növekedést is elérhet .

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Az ukrán kormány 1 milliárd dolláros hitelkeretet szeretne az utak fejlesztésére fordítani3 milliárd dolláros hitelt venne fel Ukrajna 2017-ben a tengerentúlrólSegély után hitelgaranciát is kap UkrajnaRovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: Ukrajna, államadósság, ukrajnai hírek, hitel, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »