Közfelkiáltással lett elnökjelölt Clintonból

Közfelkiáltással lett elnökjelölt Clintonból

A helyi idő szerint kedden tartott szavazáson Hillary Clinton megszerezte a demokrata pártküldöttek voksainak többségét, így immár hivatalos, hogy a 68 éves egykori first lady, New York-i szenátor és külügyminiszter a demokrata párt jelöltje a november 8-án tartandó amerikai elnökválasztáson.

Amikor kiderült, hogy Clinton megkapta a kellő számú szavazatot, Bernie Sanders vermonti szenátor, aki Clinton ellenlábasa volt az előválasztási kampányban, arra szólította fel a konvenciót, hogy függessze fel a szavazási szabályokat, és a konvenció válassza meg Clintont közfelkiáltással elnökjelöltnek, aminek a delegátusok eleget is tettek.

Hillary Rodham Clinton az első nő az Amerikai Egyesült Államok történetében, akinek sikerült megszereznie az egyik nagy párt elnökjelöltségét. Ezzel azonban a konvenció még messze nem ért véget. Helyi idő szerint kedd este Bill Clinton korábbi elnök, Hillary Clinton férje szólt az összegyűlt pártküldöttekhez. Szerdán Barack Obama és az alelnök, Joe Biden mond majd beszédet, és felszólal Tim Kaine virginiai szenátor is, aki Clinton alelnökjelöltje az idei választáson.

Sanders-pártiak tüntettek

Bernie Sandersnek minden erőfeszítése ellenére sem sikerült meggyőznie valamennyi támogatóját és hívét Clintonnével kapcsolatban. Már Hillary Clinton elnökjelöltté választása előtt több százan a város szívében lévő városházánál tüntettek, amelynek környékét a rendőrök le is zárták. A mészkőből, gránitból és márványból épült városháza előtt – amely méreteiben a legnagyobb ilyen épület az egész Egyesült Államokban – a protestálók változatlanul Bernie Sanders mellett tettek hitet, és azt skandálták:

„Bernie vagy bukás!”.

Miután Hillary Clintont közfelkiáltással elnökjelöltté választották, Sanders szenátor támogatóinak egy csoportja – több mint százan – dühében ott hagyta a konvenciót, és a médiasátorhoz ment, hogy közölje: úgy érzik, hogy „kizárták őket a pártjukból, egyáltalán nem vették figyelembe az ő véleményüket”. Az elégedetlenek „Bernie vagy bukás” feliratú táblákat lengettek, némelyikükön Robin Hood-sapka díszlett, azt skandálták, hogy „nem ez a demokrácia” és hogy „mi vagyunk a 99 százalék!”. Mások pedig énekelni kezdték Woody Guthrie „Ez az ország a te országod” című híres dalát.

A sajtósátornál, ahol a kamerák is állnak, azt akarták elérni, hogy mondandójukat rögzítsék a külföldi újságírók. „Az egész világ minket néz” – biztatták egymást, és azt ismételgették Hillary Clintonról, hogy „hazudott, csalt, ellopta a voksainkat”. Tiltakozásuknak végül is a rendőrök vetettek véget, mert lezárták az ajtókat.

A Black Lives Matter is a Sanders-hívők mellé állt

A városban is folytatódott a tüntetés, Sanders híveihez csatlakoztak a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű mozgalom hívei is, hogy változatlanul Bernie Sanders szenátor melletti elkötelezettségüket hangoztassák. Jill Stein, a Zöld Párt vezetője Twitter-bejegyzésben szólított fel kilépésre a Demokrata Pártból: „Mindenkit, akinek van lelkiismerete, arra szólítok, hogy hagyja el a neoliberális Demokrata Pártot” – írta bejegyzésében Stein.

Közben bent, a teremben már nem volt jele a hétfői megosztottságnak és elégedetlenkedésnek. A jelölés fölötti öröm sem csillapodott. Volt, aki a nők egyenjogúságért folytatott évszázadok óta tartó harc eredményeként is értékelte Clinton elnökjelöltségét, és volt, aki Hillary Clinton „emberi arcát” méltatta. A beszédekben is ez tükröződött. Barbara Boxer, kaliforniai szenátor például csakis Clintonnal, a magánemberrel kapcsolatos élményeit idézte fel. Boxer lányát ugyanis Clinton öccse, Tony Rodham vette feleségül, így a szenátor a magánéletből merített emlékekkel és epizódokkal hozhatta közelebb a választókhoz Hillary Clintont.

Hasonlóképpen magánéleti példákkal is dicsérte az újonnan elnökjelöltté választott politikust Madeleine Albright, volt külügyminiszter is, aki azért odamondott Clinton republikánus riválisának, Donald Trumpnak is. Fő érve Clinton elnökké választása mellett az volt: nem szabad hagyni, hogy Donald Trump legyen az Egyesült Államok következő elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »