Közérdekű bejelentés a Klik szerződései miatt

Közérdekű bejelentést tettek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerződései miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) – értesült a Magyar Nemzet.

A bejelentést a feljelentéseiről ismert fideszes politikus, Tényi István tette, miután lapunk hétfőn megírta: bár az információszabadságról szóló törvény kötelezi a közérdekű feladatokat ellátó szerveket az ötmillió forint feletti szerződések közzétételére, ennek a Klik törvénysértő módon utoljára 2013-ban tett eleget. Igaz, akkor sem hibák nélkül, ugyanis több megyei szerződés lejárati dátumaként 2999. december 31-ét jelölték meg, de akadt olyan is, amely egészen a 8900. év végéig érvényes. Ehhez hasonlóan „unortodoxak” azok a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szerződések is, melyeket 2013-ban kötöttek, de hivatalosan 1905 júliusában járnak le. A Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel arról beszélt a Magyar Nemzetnek: nehéz kikényszeríteni a közérdekű adatok közzétételét, ugyanis az állampolgárok alanyi jogon nem perelhetnek érte. Erre kizárólag az NAIH-nak van felhatalmazása.

Tényi István bejelentését többek közt azzal indokolta a szervezetnek: az információszabadság elsődleges rendeltetése az állam átláthatóságának biztosítása, „a közhatalmi döntéshozatalra gyakorolt ellenőrzés ugyanis csak akkor lehet sikeres és hatékony, amennyiben az állampolgárok megismerhetik a szükséges információkat”. Tényi emellett indítványozta, hogy az NAIH hatósági ellenőrzés keretében szólítsa fel a Kliket a törvénysértő gyakorlatának megszüntetésére, tehát a 2013 után kötött szerződések közzétételére.

A Klik jogszabálysértése miatt a Demokratikus Koalíció (DK) is közleményt adott ki, melyben azt közölték: ismét beigazolódott, hogy a szervezetben hatalmas káosz uralkodik. A párt szerint a Klik nem tudja fizetni a gázszámlát, elmarad a tanárok bérével és a túlóradíjával, nem tudja biztosítani az iskolák nyugodt működését, „de közben ész nélkül köti a szerződéseket és szórja a pénzt”. Mint írták, „felmerül az is, hogy nem valami újabb fideszes lenyúlást akarnak-e elrejteni az adatok titkolásával és meghamisításával”. Ezek miatt a DK követeli a Klik azonnali teljes gazdasági átvilágítását és az összes szerződésének nyilvánosságra hozatalát. „Álláspontunk szerint a Klik csak kárt okoz a magyar oktatásnak, meg kell szüntetni, az iskolafenntartást át kell adni a helyi közösségeknek, és vissza kell állítani az iskolák szakmai önállóságát” – zárták közleményüket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »