Középső ujjak, helyezkedés: Az ellenzék nagy napja

Középső ujjak, helyezkedés: Az ellenzék nagy napja

Kerék-Bárczy paradigmaváltást követelt, majd távozott, az MSZP helyezkedik kvótaügyben, az Együtt, a PM és a MoMa pedig plakáton mutatott be.

A Demokratikus Koalíció stratégiája megbukott – erre a következtetésre jutott a csütörtöki 168 Órában megjelent írásában Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja. Nemsokkal később pedig Gréczy Zsolt szóvivő közölte: az MDF korábbi elnökségi tagja visszaadja ezt a pozíciót immár a Gyurcsány-pártban is. A közleményben a DK megköszönte Kerék-Bárczy eddigi munkáját, de a távozás okairól nem sok szó esett.

Annál közelebb juthatunk a megfejtéshez, ha elolvassuk a politikus írását a csütörtöki 168 Órában. Paradigmaváltást! – kiáltott fel már a címben Kerék-Bárczy, kifejtve, hogy a „demokraták” kettős hitelességi és bizalmi válságban szenvednek. Szerinte a polgárok nagy része nem bízik bennük, ők sem egymásban, és a civilek sem adhatnak választ a politika válságára. A politikus szerint nem tart előrébb az ellenzék, mint néhány éve, és az a törekvés, hogy egymást győzzék le, végzetes hatásokkal járhat. A paradigmaváltásért való felszólalás jegyében kijelentette: megbukott a DK jelenleg is érvényes stratégiája, hogy előbb a baloldal vezető szereplőjévé váljon, aztán legyen kormányváltó erő. Ezért azt javasolta, a DK legyen újra koalíció, ne az ellenzéki pártokkal vetélkedjen, és rögzítse, hogy ha nincs győzelem 2018-ban, lemondanak az elnökség mandátumot nyert tagjai.

A 168 Órában publikált cikk végén azt olvashatjuk: a megjelenés után a párt elnökségi ülésén olyan helyzetet teremtettek, hogy Kerék-Bárczynak nem maradt más lehetősége, lemondott tisztségéről és kilépett a pártból.

Az MSZP a kötelező kvóta ellen

Úgy tűnik tehát, a DK nem volt vevő a párton belüli nyilvános kritikára, az MSZP annál inkább a Mandinerről érkezőre. Stumpf András a népszavazási kampány kezdetén írta meg: az ellenzék nagy ziccert hagyott ki, ki kellett volna jelenteni, hogy támogatják a kormány kvótaellenes lépéseit. Így bármi is lenne a referendum eredménye, belpolitikailag teljesen értelmezhetetlenné válna. Szeptember elejére pedig a Molnár Gyula vezette szocialisták váratlanul bejelentették: egyértelmű, hogy tavaly május óta nem támogatják a kötelező betelepítési kvótát. Ugyan elismételte, hogy a népszavazáson távolmaradásra kérik a szavazóikat, de közölte, az MSZP is elfogadná a parlamenti határozatot a kvótákkal szemben. Jól látható tehát a szocialisták helyezkedése kvótaügyben.

Mi a válasz hülye kérdésre?

És úgy látszik, Kerék-Bárczy javaslatát mások sem fogadják meg. Már ami arra vonatkozik, hogy az ellenzék ne egymás javaslatainak támadásával foglalkozzon. „Hülye kérdésre hülye válasz” – jelentette még ki az október 2-i népszavazás kapcsán a Kétfarkú Kutya Párt, érvénytelen szavazatra buzdítva. Szeptember elején megérkezett az Együtt, a PM és a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa) közös válasza egy plakát formájában, „hülye kérdésre ez a válasz! felirattal. És hogy mi? A hirdetésen egy férfit és egy nőt látunk hátulról, akik a gép előtt fekszenek el kényelmesen, és bemutatnak a kormányplakátot nézve. „Aki otthon marad, Európára szavaz” – közölte a három párt.

Kérdéses így, a Kétfarkú érvénytelenül szavazó hívei Ázsiára, Afrikára, esetleg Ausztráliára voksolnak-e. A viccpárt elkötelezettjeit pedig tényleg nem érdemes már alábecsülni: kiderült, miközben a három szövetkező kispárt 10-20 milliót szán plakátkampányra, addig az MSZP 10-15 milliót fordít rá. Az ellenzéki pártok közül a legtöbbet költő Kétfarkú Kutya Pártnak viszont már több mint 26 millió forint összegyűlt a hirdetésekre állampolgári adományokból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »