Középkori templomok útján (fotók)

Fedezzük fel értékeinket!

Az emberek többsége szeret utazni, megismerni a nagyvilágot, rácsodálkozni azokra a remek alkotásokra, melyeket távoli országokban fedez fel. Miközben nem veszi észre azokat a csodálatos műemlékeket, amelyek mellett esetleg nap mint nap elmegy, vagy a közelben találhatók. Legfeljebb akkor kezdi értékelni, amikor látja, hogy messziről jött idegenek keresik azt fel, és elismeréssel szólnak róla.

Valahogy így vagyunk mi is – Szatmár, Csonkabereg, Kárpátalja, Partium – nevezetességeivel is. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség (SZSZBMFU) hét évvel ezelőtt egy olyan tematikus útvonalat indított el Középkori templomok útja címmel, amelynek éppen az a célja, hogy ezzel a Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel, amely a valaha egy történelmi régiót alkotó vidéken található, megismertesse az érdeklődőket. A szervezők – a Nemzetgazdasági Minisztérium jóvoltából – június 21–24. között nemzetközi study tourra hívták meg a magyarországiak mellett a felvidéki, erdélyi és kárpátaljai (még Kijevből is érkezett egy résztvevő) újságírókat, melynek során felkerestük a magyarországi Bereg és Szatmár középkori templomait. A kirándulást ezúttal kerékpártúrával, kulturális és természetvédelmi intézményekben szerzett élményekkel is fűszerezték.

Ennek a tanulmányútnak a keretében nem csupán az épített örökségünkkel, de az itt élő emberek életével, a helyi gasztronómiával, az itteni érintetlen természeti adottságokkal is megismertetjük a résztvevőket, akik reményeink szerint tovább népszerűsítik majd ezt a programot – tájékoztatott Dr. Kondra Laura, a SZSZBMFU ügyvezetője. – A Középkori templomok útja Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Szatmár Megyei Tanács partnerségében 2009-ben indult el a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Program keretében. Ez olyan jól sikerült, hogy a második ütemben négyhatármenti pályázat keretében Kárpátalja is becsatolásra került, így már három megyét szel át ez a tematikus útvonal. (Kárpátaljáról Akli, Bene, Csetfalva, Feketardó, Huszt, Nagybégány, Nagymuzsaly, Palágykomoróc, Técső és Visk református, Beregszász, Munkács, Nagyszőlős római katolikus, valamint Gerény és Ungvár görögkatolikus templomai váltak a Középkori templomok útja részévé. A szerző) Hamarosan az egyház – a Tiszántúli és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület – is a program mögé állt, így a harmadik ütemben megvalósult a megye legnagyobb volumenű innovatív fejlesztése, ugyanis ebben a harmadik ütemben már konkrét restaurálási, falképfeltárási munkálatokról és látogatóbarát fejlesztésekről tudunk beszélni.

Nos, ezen a tanulmányúton mindezzel mi is megismerkedtünk. Mielőtt elindultunk volna a középkori kalandozásra, a baktalórántházi Fenyves Hotel wellnes részlegén lazíthattunk, majd a tulajdonos, Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség  elnöke és csapata a modern konyha remekeivel kápráztatott el. Másnap Közép-Európa egyik legnagyobb zarándokközpontjával ismerkedtünk Máriapócson, ahol Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a study tour résztvevőit, s számolt be a tervezett program- és területfejlesztésekről. Innen a Nyír Panonhalmának is nevezett Tiszaszentmárton templomát csodáltuk meg, mely két nagy középkori periódus és egy későbbi, református átalakítás eredményeképpen jött létre. A csetfalvai templom ikertestvére Lónyán található, melynek párátlan szépségű falképei a 2000-es árvíz idején kerültek elő. A mezítlábas Notre-Dame, a XVIII. században épült favázas, paticsfalú templom a népi művészet remekeként áll ma is Tákos közepén. Csaroda késő román stílusú temploma a mosolygó szentek templomaként az egyik legcsillogóbb ékszerdoboza a Középkori templomok útjának.

Gyügye, Szamosújlak, Szamostatárfalva között nyeregbe pattantunk, hogy ízelítőt kapjunk a kerékpártúrából is. (Egyébként ez az a földrajzi és történelmi régió, ahol Magyarország, Kárpátalja és a Partium találkozik egymással.) Ugyanis a Középkori templomok útját jól kiépített, többnyire aszfaltozott gátakon vezető bicikliutakon is végigjárhatjuk. Mi csupán belekóstoltunk, de nagyon élveztük.

Ez az a vidék, amelynek életét, múltját a folyók alakították és alakítják ma is. Nagyszekeresen érhető igazán tetten a folyók hatása: a Tisza, a Szamos vagy a Kraszna egyszerre oltalmazta és pusztította a Felső-Tisza-vidéket. Az állandó bel- és árvizek hatására a folyók ölelésében egy olyan lápvilág alakult ki, amely évszázadokon keresztül nyújtott menedéket a hol Ázsia, hol Európa felől érkező seregekkel szemben. Ez a momentum teszi igazán egyedivé a térség épített örökségét, hiszen az elszigeteltségben a középkor öröksége átvészelhette a vérzivataros időket. A középkori templomok sűrű láncolata, az Alföldön egyedülálló módon itt megmaradt aprófalvas tele¬pülésszerkezet ebből következett, s ennek a lápvidéknek egyik utolsó lenyomatát láthatjuk a nagyszekeresi református templom körül.

A szervezők a templomok mellett igyekeztek egyéb kulturális értékeket is bemutatni. Így megismerkedtünk a szatmárcsekei műemléktemető messze földön híres, párját ritkító, ember magasságú csónak alakú fejfáival, Túristvándi fatalpas, favázas, deszkafalas, cölöpökön álló három hajtókerekes, népi stílusban épült vízimalmával, a nagyari Luby-kastéllyal és rózsakerttel, a Cégénydányádon található, nemrég felújított Kölcsey-Kende kúriával, melynek kertje az Alföld legszebb kastélyparkja.

A sok csodálatos látnivaló mellett a vásárosnaményi Winkler Házban többek között nyírségi levest, Szatmárcsekében kemencében sült szatmári húst, Tivadarban a Danó-portán kemencében sült csülköt, Nagyaron a Luby-kastélyban beregi töltött káposztát ehettünk. És nem maradt ki persze a szatmárcsekei szilvalekvár, meg a messzi földön híres penyigei szilvapálinka kóstolása sem.

Aki mindezt az élményt még strandolással is fűszerezni kívánja, a Tisza-part ezen a vidéken erre is lehetőséget kínál.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 26. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljakultúraműemléktemplomokForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »