Középkori állapotok: az otthon fenntartója is reagált

Középkori állapotok: az otthon fenntartója is reagált

Családias légkör veszi körül az otthont – állította Németh Istvánné, a fegyverneki Aranykor Idősek Otthonát üzemeltető Sengá-Net Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. vezetője annak kapcsán, hogy az alapvető jogok biztosa tavalyi látogatása alkalmával középkori állapotokat talált. Székely László ombudsman azért kezdeményezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal ellenőrzését, mert olyan információk birtokába jutott, hogy az otthon vezetője agresszívan viselkedik a személyzettel és a lakókkal egyaránt.

Némethné kifejtette, hogy törekednek az egyéni bánásmódra, ezzel szemben az ombudsmani jelentés megállapította, hogy a gondozottakat egyáltalán nem fejlesztették. Mi több, két szellemileg leépült (demens) beteget például kulcsra zárt szobában helyeztek el. – Betegségükből kifolyólag egészségi állapotuk folyamatosan romlani kezdett, már veszélyessé váltak elsősorban saját maguk számára. Olyan környezetben kellett elhelyezni őket, ahol nem tehetnek kárt magukban – válaszolta érdeklődésünkre a cég vezetője. Hozzátette: a problémát úgy orvosolták, hogy lakóhelyiségüket „kidíszítették”, a lakók jelzőcsengőt kaptak, és felügyelettel már sétálhatnak is.

– Intézményünkben valóban találtak némi hiányosságot – reagált kérdéseinkre Németh Istvánné. Székely László lakossági bejelentésre kereste fel az intézetet, és azt tapasztalta: az épületben nem fűtötték az ebédlőt, ruhaszárító helyiségnek és raktárnak használták a közösségi szobát. Az ombudsman a vizesblokkokat rendkívül elhanyagolt állapotban találta, és a helyiségekben koszt tapasztalt. A mozgássérülteket a lift nélkül megközelíthető emeleten helyezték el.

Az ellenőrzésben részt vevők nem találtak takarítót és konyhai személyzetet sem, az üzemeltető nem alkalmazott elég ápolót. Ezt Némethné azzal indokolta, hogy a környéken nehéz a mentális és a fizikai igénybevételt bíró, alkalmas munkaerőt találni; ám a gyámügyi főosztály felszólítása után azonnal felvettek további két embert. Némethné lapunknak küldött válaszában azt is állította: az ellenőrzések során „kialakult” hiányosságokat pótolták.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »