Középiskolák börzéje

Középiskolák börzéje Kulcsár Péter2023. 10. 23., h – 20:21 Dunaszerdahely |

Kam na strednú v Trnavskej župe címmel, második alkalommal szervezték meg a Nagyszombat megyei középiskolák börzéjét. A Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatal valamint a megye közös rendezvényének a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola adott otthont.

Hírdetés

Kiválasztani a megfelelő középiskolát nemcsak kihívás, hanem felelősséggel is jár. Ebben próbál segíteni és bemutatni a lehetőségeket a középiskolai börze. Reggel nyolctól 18 óráig várták az érdeklődő diákokat, pedagógusokat és szülőket a Vidékfejlesztési Szakközépiskolában. A börzét Berényi József megyei alelnök és Iró Tibor a járási Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatója nyitotta meg. Zuzana Uvírová, az Állami Szakképzési Intézet (Štátny inštitút odborného vzdelávania, ŠIOV) munkatársa megosztotta, hogy a megyében három középiskolai börzét tartanak, Nagyszombatban, Senicán és Dunaszerdahelyen. Az érdeklődés jelentősen nőtt tavalyhoz képest, akkor Nagyszombatban 1500 diákot jegyeztek fel, idén már 2500-at. Amíg a nagyszombati börzén a megye összes, 44 középiskolája, addig Dunaszerdahelyen többségében a két magyar járási város középiskolái voltak jelen. Megközelítőleg húsz középiskola mutatkozott be. A nap végére közel ezer diák fordult meg a helyszínen. A megye tavaly rendezte meg először a középiskolai börzét, akkor Duanszerdahelyen 750 diákot regisztráltak. A diákok találkozhattak olyan országos szinten is speciális képzést nyújtó iskolákkal, mint a nagyszombati egészségügyi és a közlekedésügyi szakközépiskola. A börzén jelen voltak a duális képzésbe bekapcsolódó munkáltatók is. Zuzana Uvírová kiemelte a duális képzés előnyét, amelynek Nagyszombat megyében komoly eredményei vannak. A megyében 27 szakközépiskola kapcsolódott be a duális oktatásba. A képzés lényege, hogy a szakközépiskolai tanuló az elméleti oktatást az intézményben végzi, a gyakorlati képzés pedig a választott munkáltatónál történik. A munkáltatóval szerződést kötnek, a diákok különféle ösztöndíjat, bért kapnak. Megyei ösztöndíjat is kínál Nagyszombat megye, az első évfolyamban tanuló diákoknak buszkártya formájában, továbbá kollégiumi – lakhatási hozzájárulás formájában. Megtudtuk, egyre többen kapcsolódnak be ebbe az oktatási formába, amely nemcsak a diákoknak, hanem a munkáltatónak és a szülőknek is előnyös.

A szakember elmondta, az iskolaválasztás ideális modelljét három lépcsőben határozták meg, első helyen a tehetség felmérése van. A megye ennek érdekében tavaly létrehozta a Talent Centrumot, amely Nyitrán és Nagyszombatban is megtalálható. A Talent Centrum célja, hogy támogassa az általános iskolás tanulókat a hivatásukkal, karrierjükkel kapcsolatos döntéseikben. A hetedikes, nyolcadikos és kilencedikes diákokat várják gyakorlati és elméleti résszel egybekötött workshopokkal, tanácsadással, ahol naprakész tájékoztatást kapnak a választott szakmáról. A szakember szerint a második lépcső az iskolaválasztási modellben a középiskolai börze, harmadikként a kiválasztott iskola nyílt napján való részvétel. A középiskolák évente általában kétszer várják a diákokat nyílt napra.

A galántai és a dunaszerdahelyi járás szinte összes alapiskolája részt vette a börzén. A jókai Gregorovits Lipót Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai tavaly is jelen voltak. Idén teljes létszámban jöttek, a nyolcadik és a kilencedik osztályból összesen 27 tanuló volt jelen. Megtudtuk, hogy leginkább a nyolcadikosoknak jó lehetőség a börze, bizonyos irányt ad. A kilencedikesek szinte már a középiskola kilincsét fogják, konkrét elképzeléssel jönnek, ott már nem nagyon változik meg a döntésük. Jókáról többnyire a közeli Hidaskürtöt, Pozsonyt, Szencet, Galántát és Dunaszerdahelyt választják továbbtanulás szempontjából. Az utóbbi években azonban megnőtt a szlovák szakközépiskolában, szakmunkásképzőben továbbtanulók száma is. A somorjai Madách Imre Gimnázium egy látványos, játékrobotokkal teli asztallal prezentálta az iskolát. A nyolcéves gimnázium negyedik osztályos tanulója, Rusňák Péter lelkesen osztotta meg a robotika szakkörön készített robotok működését. Bevallása szerint az alapokat otthon sajátította el, de a szakkörön jelentősen tágítják a tudásukat. Eljutottak a nemzetközi robotépítési és programozási verseny (WRO) kassai döntőjére is. A szakkört Liszkay Béla, a gimnázium tanára vezeti. A diákok szerint a gimnázium nagyon jól felszerelt, ahol magas szinten van a természetudományi képzés. A somorjai gimnázium folyamatosan bekapcsolódik a Kristálytiszta Elektronika nevű tananyag fejlesztésében. Horváth László történelem szakos tanár szerint a gimnázium titka abban áll, hogy nagyon családias a légkör, folyamatosan keresik a tanulók számára az extra foglalkozások lehetőségét és kiváló az együttműködés a szülői szövetséggel. A népszerű robotika szakkörön kívül ebben az évben indul spanyol, grafika és festészet, ijászat, honismereti és barangoló, színjátszó szakkör. A gimnáziumban évente pályaválasztó napokat tartanak a Tandem polgári társulás bevonásával.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »