Közép-európai fotóművészek a Lévai Fotográfiai Napokon

A hétvégén nyitották meg a Lévai Fotográfiai Napok nemzetközi fotográfiai fesztivált. A Léván és környékén tizenkettedik alkalommal megtartott nemzetközi rendezvényre a V4-ek tagállamaiból érkeztek fotóművészek.

A zsinagóga, illetve a lévai várban található Barsi Múzeum egyes helyiségei adtak otthont a fotókiállításoknak. A fesztivál ünnepélyes megnyitójára május 10-én, pénteken került sor. Ekkor nyitották meg többek között a francia Cynthia Charpentreau, a cseh Vladimír Birgus, a magyar Szamódy Zsolt Olaf, a szlovák Zuzana Pusztaiová, illetve a lengyel Pawel Sokolowski tárlatát.

Mint Marta Koszmályová, a fesztivált rendező Lévai Regionális Művelődési Központ munkatársa, az eseményfolyam koordinátora a Felvidék.ma-nak elmondta:

„Célunk a fotóművészet által a V4 közösségeinek erősítése, tapasztalatcsere és ismerkedés elősegítése” – fogalmazott a koordinátor.

Hírdetés

A fesztivál egyes eseményeinek a járási székhely különböző intézményei és épületei adnak otthont. Immár sokadik alkalommal kapcsolódik be a fesztiválba Ipolyság is. A Menora Saag Centrum Artis épületében május 11-én nyílt meg a Soproni Fotóművészeti Kör tagjainak csoportos tárlata.

– kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Süveg Gábor, a fotóművészeti kör tagja.

Nagyméretű, egy méterszer másfél méteres képek kerültek kiállításra. Érkeztek alkotások a Törölt fájl, az Enigma (2017), valamint a Tabu (2018) című csoportos tárlat anyagából. Mint Süveg Gábor elmondta: A csoportos kiállításaik témája minden évben adott, ugyanakkor az adott témát igen széleskörűen fogalmazzák meg.

A 2001-ben alakult Soproni Fotóművészeti Körnek jelenleg tizenkilenc tagja van. Fő céljuk az alkotásokkal az individuális perspektíva és filozófia prezentálása. A tagok között amatőrök és profi fotósok is vannak. Évente több közös kiállításuk van, főleg Magyarországon állítottak ki. Mint Süveg Gábor megjegyezte: a kör első alkalommal mutatkozott be csoportos kiállítással a Felvidéken.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »