Kozelová állatvédelmi törvényjavaslata szabályozza az emberek és az állatok együttélését

Kozelová állatvédelmi törvényjavaslata szabályozza az emberek és az állatok együttélését

Az állatvédelmi törvényjavaslat, melyet Monika Kozelová (OľaNO) parlamenti képviselő készít elő, rögzíti az emberek és az állatok együttélésének egyértelmű szabályait. Kiterjed a házi kedvencekre és a gazdasági haszonállatokra, beleértve a méheket is, melyeknek a törvényjavaslat külön fejezetet szentel, közölte a TASR hírügynökségnek nyilatkozva Kozelová.

„A törvénytervezet közérthetően szabályozza az állatok tartásának, szaporításának feltételeit (különös tekintettel a háziállatok elfogadhatatlan szaporítási módjaira), az állatokkal való bánásmódot, az élő állatok szállítását, humánus végső elaltatását és az elhullott állatok kezelését, figyelembe véve a tényt, hogy az állat nem tárgy, hanem fájdalmat, örömöt és szomorúságot érző élőlény“ – magyarázta Kozelová.

Mint hozzátette, most a törvény azon részén dolgoznak, mely az állatok és a méhek szállításának módját szabályozza. Amint ezzel a két fejezettel elkészülnek, széleskörű vitára bocsátják a tervezetet, hogy kiküszöböljék a hiányosságokat még annak nyilvánosságra hozatala előtt.

Hírdetés

Kozelová szerint részben kitérnek a törvényben a vadon élő és az egzotikus állatok szükségleteire is, melyek azonban elsődlegesen a környezetvédelmi minisztérium hatáskörébe tartoznak.

„Míg a cseh törvény jobban megfelel a szlovákiai lakosság szokásainak és mentalitásának, addig az osztrákot viszont átgondolt, pontos szövegezése és az állatokkal való bánásmód példamutató jellege miatt tekintjük követésre méltónak” – közölte a képviselőnő.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »