Közeleg a hidegfront, pénteken tetőzik a hőhullám. nekünk is jut a felfrissülésből?

Közeleg a hidegfront, pénteken tetőzik a hőhullám. nekünk is jut a felfrissülésből?

Első és másodfokú hőságriadó van érvényben az ország csaknem egész területétén, ami pénteken sem fog érdemben változni. A hétvégére azonban már érkezik a hidegfront, vélhetően viharokkal, vagy legalábbis csapadékkal. Nyugat-Európában már elkezdődött a lehűlés.

Az előrejelzések péntekre nem zárják a +37 fokos rekkenő hőséget sem.

Ugyanakkor Írországban már csak 15 fok van, Angliában és Nyugat-Franciaországban pedig 20 fok. A lehűlés elkezdődött, ami hamarosan a németeket, a cseheket és az osztrákokat is megszabadítja a forróságtól. Persze, ahogy az lenei szokott, semmi sincs ingyen. A felfrissül intenzív viharokkal jár majd.

Az Európán keresztül keleti irányba haladó hidegfront zivatarokat fog generálni, az első komolyabb viharok a Benelux államokra várnak majd. A franciáknál is van már némi vihartevékenység, de az elemek szelídebbek, a villámlások száma messze elmarad a 10 ezertől.

Ez viszont péntekre virradóra megváltozik, és az erőteljes viharok mellé erős szél társul majd, különösen Németországban. Németország keleti végeibe, Csehországba és Ausztriába az első zivatarok péntek este érkeznek meg. Van azonban némi bizonytalanság.

Hírdetés

Nem tudni, pontosan milyen tempóban érkezik majd a hidegfront, és ha pár órával az előrejelzettnél korábban jön, akkor Csehországban szupercellák is kialakulhatnak.

Emiatt nem lehet tudni, hogy Szlovákia mikor veheti ki a részét a felfrissülésből. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint szombat reggel jön némi csapadék, ám az sem kizárt, hogy addigra viharzóna kifárad, és északnyugat felől legfeljebb futó záporokat és némi felhősödést kapunk.

Szlovákia északi, északnyugati járásaiban már szombaton 25 fok körülire csökkenhet a nappali hőmérséklet, a déli járásokban azonban jó eséllyel marad a hőség, első, néhol másodfokú hőségriadóval, 32-35 fokos nappali csúcsokkal.

Nincs azonban még veszve semmi, a hidegfront pénteki viselkedésétől függ majd a szlovákiai időjárás szombati alakulása.

imeteo.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »