Közeledik a kikényszerítés napja: kevés a jég északon

Az Arctic Resilience című jelentésben kutatók arra figyelmeztetnek, egyáltalán nem helyénvaló, hogy jelen pillanatban 20 Celsius fokkal melegebb van az Északi-sarkon, mint az az ilyenkor megszokott. A helyzetet csak tovább súlyosbíthatja, ha a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump beváltja ígéretét, és felfüggeszti az Egyesült Államok klímapolitikáját.

A Guardianban megjelent cikk mutatja be azt a szakmai anyagot, amely az Északi-sarkon tapasztalható melegedést/olvadást követő lehetséges 19 fordulópontot listázza.

A tudományos anyag szerint még az Indiai-óceán térségére is kihatással lesz, ami az Arktiszon jelenleg zajlik.

 • Megváltozik a tundra növényzete, még több hőt termel, és az ott felszabaduló metánnal még komolyabb üvegházhatású anyag szabadul fel.
 • A sarkvidéki jégtakaró eltűnése befolyással van az óceánáramlatokra, amelyek viszont a jelenlegi klímánkat biztosítják.
 • Megváltozik az északi halpopuláció is, és a fentiekhez hasonló dominóhatást tapasztalhatjuk az ökoszisztémában is.
 • Kontrollálhatatlan és visszafordíthatatlan visszacsatolási mechanizmusok aktivizálódása lehet a következménye annak, hogy a mérések óta most a legvékonyabb a sarki jégsapka.

  A Guardian szerint a 11 szakmai szervezet által szerkesztett jelentés nemcsak az aktuális helyzet miatt született kritikus időpontban, Donald Trump ígérete is újabb baljós árnyakat vet a jövőre.

  Első nap: Trump felmondja a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt

  Felmondja a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt, a TPP-t. Ez a megállapodás, amelyet 12 ország írt alá, egyébként még a megismert EU-Kanada és EU-USA egyezményeknél is korszerűtlenebb. A szerződés szövegéből például hiányzik a klímavédelem szó. Feloldja a szénbányászat korábbi korlátozásait, ezzel több millió országon belüli jól fizető munkahely megteremtését reméli.

  A megválasztott republikánus elnök már korábban is beszélt arról, hogy szerinte a klímaváltozás kamu, és ha megválasztják, felmondja a párizsi klímaegyezményt, legutóbb viszont már konkrétumokkal is szolgált: megnyitja a szénbányákat és leállítja a NASA klímakutatását.

  Gyorsan tegyük hozzá, hogy legnagyobb riválisa szintén fenntarthatatlan gazdaságpolitikát képviselt: a demokrata Hillary Clinton továbbra is a globális kereskedelem úttörője volt.

  Visszautasíthatatlan ajánlat

  Mindenesetre, bizakodásra még mindig van ok! Az lehet, hogy az átlag amerikai soha nem fogja megszeretni a mexikói illegális bevándorlókat, vagy épp elutasítja a legkülönbözőbb genderpolitikát, hiába minden propaganda, ám a klímaváltozás hatásai ki fogják kényszeríteni a szükséges változásokat. Csak az a kérdés, hogy mennyi jég úszik le addig az Atlanti-óceánon.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »