Közeledés Európa felé – Ukrajnában mindenki piaci áron jut ezentúl földgázhoz

MTI nyomán

Az ukrán kormány úgy döntött, hogy májustól megszünteti az úgynevezett szociális lakossági gázárat, és a jövő hónaptól mindenki piaci áron kapja az energiahordozót.

Ezt Volodimir Hrojszman, nemrég megválasztott új miniszterelnök jelentette be szerdán. A kormányfő mindenkitől megértést kért és azt mondta, hogy májustól ezer köbméter lakossági földgáz ára 6878 hrivnya (275 dollár) lesz.

A kormányfő szerint

“ez az ár átlátható, mindenki számára érthető, és nem utolsósorban így sikerül eleget tenni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követelésének is”.

A miniszterelnök szerint a jelenleg alkalmazott árképzés minden ésszerűséget nélkülöz.

A csőd szélén

Az ukrán kormány pozícióját sok szempontból Európa-politikájának, valamint a nemzetközi pénzügyi intézményekkel való megegyezésének sikere határozza meg. Az utóbbi kitétel már csak azért is fontos, mert az EU és az IMF pénze nélkül Ukrajna csődbe menne. Ennek megfelelően Kijev és Brüsszel szabadkereskedelmi egyezményt is kötött egymással.

A Nemzetközi Valutaalap a múlt év elején 17,5 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá Kijevnek. Két részletet, összesen 6,7 milliárd dollárt azóta átutalt, de tavaly augusztus óta újabb hitelrészletet azóta sem folyósított az IMF a reformok végrehajtásának az elmaradása miatt.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »