Közel ötvenmillióra büntették a MagNet Bankot

Közel ötvenmillióra büntették a MagNet Bankot

Az Magyar Nemzeti bank (MNB) összesen 47 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt hitelkockázat-kezelési, adatszolgáltatási, informatikai, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó szabályzati hiányosságok miatt, s kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére.

Az MNB rendszeres ellenőrzései keretében korlátozott terjedelmű, nem teljes körű átfogó vizsgálatot folytatott a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-nél (MagNet Bank). A vizsgálat a 2015. december 31-től a vizsgálat lezárásáig, azaz a 2018. május 10-ig terjedő időszakot tekintette át.

A jegybank vizsgálata során hiányosságokat tárt fel többek között a hitelkockázat kezelése terén a hitelintézetnél egyebek közt a monitoring folyamatban, a fedezetek meglétével, értékelésével és érvényesíthetőségével kapcsolatos belső szabályozottság, eljárásrendek körében.

A követeléseladások kapcsán hiányzott az azokra vonatkozó, kellő részletezettségű belső szabályozás, s nem állt rendelkezésre megfelelő – a kockázatok mértékének meghatározásához elengedhetetlen – ügyfélcsoport-képzési és ügyfélminősítési rendszer sem.

Hírdetés

A jövőben pontos – a főkönyvvel és az analitikával egyező – adatszolgáltatás érdekében a MagNet Banknak felül kell vizsgálnia az adatteljesítést támogató informatikai rendszerét.

További hiányosságokat talált emellett a jegybank a MagNet Bank belső ellenőrének tevékenysége, a javadalmazási politika, az informatikai rendszer védelmére, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megakadályozására vonatkozó belső szabályozottság kapcsán.

Mindezek alapján a jegybank hétfőn publikált határozatában 2018. szeptember 30-i teljesítési határidővel kötelezte a MagNet Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A jogsértések miatt az MNB összességében 47 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A bírság összegének meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a hitelkockázat-kezelés kapcsán feltárt számos jogsértés magas vagy jelentős kockázati besorolását. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, más piaci szereplőkre, a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított, illetve annál már az MNB helyszíni vizsgálati szakasza idején is előremutató változások zajlottak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »