Közel ötszáz pontot süllyedt a BUX

Közel ötszáz pontot süllyedt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 489,65 pontos, 1,38 százalékos csökkenéssel, 34 883,94 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 12,3 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest. Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője az M1 aktuális csatornán elmondta:

valamennyi piac esett, hajnalban az ázsiai piacok, majd lényegében minden európai piac. Az Egyesült Államokban is 0,8-1 százalék közötti mínuszok vannak

– tette hozzá. A magyar börzén az OTP vezette az esést, jelentős forgalom mellett. Esett a Magyar Telekom és a Richter is, annak ellenére, hogy egy ideje mindkét cég vásárolja saját részvényeit – jegyezte meg Kababik József.

Kifejtette, nem volt túl jó napja a forintnak sem. Délelőtt elérte a 320 forintot az euróval szemben, sőt, kicsit fölötte is volt, majd vissza tudott erősödni 319,20-ig, hogy a nap végére újra 320 forint legyen. Egy dollárért 270 forintot kellett adni.

Az üzletkötő szerint az olasz belpolitikai válság áll a figyelem középpontjában, a hitelminősítők már jelezték, amennyiben euroszkeptikus kormány jön, amely nem tartja be a költségvetési hiánycélt, le kell minősíteni az olasz államadósságot. Az olasz hozamok 3 százalék környékére emelkedtek. Hozzátette, a török helyzet sem javult, pénteken pedig még Spanyolországra is figyelnek majd a befektetők. (A spanyol belpolitika aktuális eseménye, hogy a szocialisták bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Mariano Rajoy miniszterelnökkel szemben, az Állampolgárok nevű liberális középpárt pedig előrehozott parlamenti választások kiírását követelte egy korrupciós ügy következményeként.)

A BUMIX 4048,87 ponton zárt kedden, ez 50,64 pontos, 1,24 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »