Közel másfél milliós kárt okozott a tátrai tűzvész

Közel másfél milliós kárt okozott a tátrai tűzvész

A tátrai Késmárki legelő nevű terüeten kitört erdőtűz során keletkezett anyagi kár meghaladja az 1,3 millió eurót – jelentette be Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter. Hozzátette, hogy a környezetvédelmi minisztérium pénzforrásokat fog elkülöníteni helikopterekre szerelhető vízmerítő zsákok vásárlására az oltási sebesség növelésére.

A helikopterek bevetése nehezen megközelíthető területeken a tűzoltók számára igen hasznos Több funkciót is elláthátnak, elsősorban az emberek (bizonyos esetben akár az állatok) kimentését, ahogy ez történt a legutóbbi tátrai erdőtűz esetében is. A helikopterekre szerelhető vízmerítő zsákokkal pedig a szárazföldi egységek számára nehezen megközelíthető helyekre is 5000 liternyi víz szállítható.

Magyarországon már van tűzoltó helikopter. A kifejezetten tűzoltásra és mentésre speciálisan átalakított MI-2-es típusú helikopter saját belső tartállyal rendelkezik, 1000 liternyi vizet képes szállítani. A víztartály feltöltése mindössze 10 másodpercet vesz igénybe.

A magyar tűzoltóhelikopter a maga nemében egyedálló, mindazonáltal vannak nála jóval nagyobb gépek is.  Az S-64-es Helitanker például10 ezer literes tartállyal rendelkezik, amit fél perc alatt töltenek fel ráadásul vízágyúval is rendelkezik.

Körkép.sk

Nyitókép: pozary.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »